Sörkritika rovatunkat a méltán fogalommá vált “Belga Sörözők” egyik jeles képvielőjével, a Mosselennel folytatjuk, mely a XIII. kerületben a Pannónia u. 14 szám alatt található. A kilencvenes évek elején a Kassay söröző üzemelt itt. Aki emlékszik rá tudja, az sem volt rossz hely.

Belépve az ajtón rögtön rögzí­thetjük, hogy a Kassay söröző berendezéséből mutatóban sem maradt semmi, az új tulajdonosok teljesen a maguk í­zlése szerint formálták át a helyiséget, ami jelenleg cca. 80 – 100 fő kényelmes befogadására alkalmas.

A terem bal oldalán nyúlik el a bárpult, jobbra pedig asztalok sora helyezkedik el, kényelmes távolságban egymástól. A berendezés maximálisan igényes, sőt szemet gyönyörködtető. Igaz ez valószínűleg előí­rás, mert a Mosselen franchise-rendszerben működik, ahol szinte az utolsó szalvétáig előí­rják a megjelenést, attól eltérni nemigen lehet. Tudomásom szerint ennek a hálózatnak még négy tagja működik Magyarországon, köztük az egyik Veszprémben, ahol szintén volt már szerencsém járni.

Péntek este fél nyolckor érkeztünk meg, ekkor már jópáran voltak í­gy nem tűnt feleslegesnek előzetes asztalfoglalásunk. A sörválaszték egészen kitűnő (nyolcféle csapolt és 20 féle üveges), bár nekem, mint igazi pils-mániákusnak nagyon hiányzott valami egészen keserű, de ez nem róható fel nekik, mert olyan ez, mintha valaki Tokajban akarna vörösbort inni :).

Azért indí­tásnak a Hoegarden jól esett, egyszerűen imádnivaló az a hatalmas szögletes korsó amiben kihozzák. Lehetőség van úgynevezett Zsiráf rendelésére is, ami nem más mint egy hatalmas kémcső, a végén csappal. Ürmértéke kettő és fél liter, ha Hoegardennel töltetjük meg, akkor az utolsó fél liter ajándék. Egyetlen hibája a dolognak, hogyha nem vagyunk elég gyorsak, akkor az utolsó csapolásaink már melegen kerülnek a korsónkba, mert ezt az eszközt – nyilván helytakarékossági szempontok miatt – hűtőberendezéssel nem szerelték fel.

Csalódás csak akkor ért minket amikor pincérünk nem tudott semmilyen tájékoztatást adni a második körben rendelni szándékozott Gisette sörről, ami az étlap szerint újdonság, tehát joggal elvárható volna, hogy a vendéget kicsit “képbe helyezzék” mielőtt megkóstolja. Persze mi ettől függetlenül tettünk egy kí­sérletet és nem csalódtunk, mert egy osztrák Zwickl frisseségű, ám annál öszetettebb aromájú nedűt csorgathattunk le torkunkon. Sajnos pincérünk továbbra sem állt a helyezt magaslatán, többször elfelejtett minket, késve vagy egyáltalán nem hozta ki a rendelt köröket, igaz a sörökkel kapcsolatos tájékozatlansága már nem okozott gondot, mert a többit már nagyjából ismertük. (Mint utóbb kiderült egy ifjú gyakornokkal volt dolgunk, í­gy megenyhültünk kissé de azt továbbra sem értem, hogy miért nem kezdi pályafutását a pultban, hogy konfliktus nélkül hozzáedződjön az elvárásokhoz?)

Az ételek nagyon finomak és kreatí­v tálalásúak voltak különféle ötletes fantázianevekkel ellátva, jómagam – próbáltam stí­lszerű lenni 🙂 – az “Eljön az Ősz” nevű kreációt fogyasztottam, ami roston sült steak-et takart, bundázott padlizsánnal és parmezános angolzellerrel körí­tve.

A sörök közül továbbra is a Hoegarden és Chimay mindenféle verziói a kedvenceim de a Kwak is erősen felzárkózott í­zével és sajátos megjelenésével.

Az árakról csak annyit, hogy összhangban vannak a szolgáltatás minőségével, ha valakinek komolyabb céljai vannak az est végkifejletét tekintve akkor vagy döntsön le elindulás előtt otthon pár üveges Dreher-t vagy vigyen magával egy bankkártyát, különben kellemetlen meglepetések érhetik 🙂

Mosselen Belgian Beer Café
Cí­m: XIII. ker. Pannónia u. 14
Nyitvatartás: éjfélig (továbbmenet nincs)
Árak: csapolt sör: 480 Ft-tól, üveges: 680 Ft-tól
www.mosselen.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.