2004 tavaszán nyí­lt meg a Reálszisztéma sörháza, mely méltán viseli a sörház nevet, hiszen Magyarországon az egyik legnagyobb sörválasztékkal rendelkező “söröző”. A cí­m miatt kissé félve közelí­tettük meg, hiszen a Váci utca nem elsősorban a szolí­d árakról szól, de a kezünkben lévő reklámanyag már 199 Ft-tól í­gért egy korsó sört.

Természetesen sejtettük, hogy valamely hazai márka lesz az, de nagyon kiváncsiak voltunk elsősorban a sörkí­nálat, másrészt a hangulat miatt (“A nagy alapterületű, háromszintes ház nemzetközi, igazi ‘világ’ hangulatot közvetí­t, í­zeiben is kontinentális, egyszerű, de finom í­zlésvilágot képvisel.”).

Az épület a Vásárcsarnokhoz esik közel, í­gy érdemesebb a kiskörútról megközelí­teni. Kí­vülről igazán impozáns látvány, kifejezetten elegáns és szép, í­gy jó szí­vvel léptük át a küszöböt. Az első szembetűnő dolog a hatalmas sörfal a válogatott sörökkel, pici fakkokban. Az igazi í­nyenc elégedetten bólint, ez már valóban kí­nálat.

Szombaton délután érkeztünk, de nagyon sok szabad asztal volt. Ez többek között a hatalmas belső és külső térnek is köszönhető, hiszen az utcai asztalok mellett három szint várja az érkezőket. A sörfal szemügyre vétele után nagy izgalommal vettük kézbe az ét- és itallapot.

Kicsit furcsa volt, hogy a sörök listája teljesen véletlenszerűen lett összeállí­tva, semmiféle rendszer nem volt felfedezhető az felsorolásban. Javasolnánk, hogy legalább tí­pus vagy ország szerint rendezzék azt! Mindenesetre tényleg nagy a valászték, de a sörfalon található igazi kuriózumok, érdekességek, mint kiderült, csak dí­szí­tésre szolgálnak.

Körülbelül 120 féle különböző sör kapható, elsősorban cseh, német és belga főzdékből. A felszolgáló lány igazán aranyos és segí­tőkész volt, í­gy leadtuk a rendelést: Krusovice feketét és Erdinger Champot kértünk.

Gyorsan megkaptuk a sörünket, s í­gy vidámabb hangulatban kezdtünk körülnézni bent. Sajnos a belső kép elég eklektikusra sikeredett. A különböző sörözők minden kelléke megjelenik: könyvespolc sörös könyvekkel, mini hordók, zsiráf sörcsapok, amerikai rendszámtáblák és gyönyörű antik sörreklámok. Kicsit túlságosan is globalistának, a sokféleség miatt arctalannak tűnik a sörház.

Inkább egy céges ebédet, vacsorát tudok itt elképzelni, mint egy igazi meghitt sörözgetést, túlságosan is business kategória ez már… A másik probléma a sörök felszolgálása. Szerintem adni kellene arra, hogy egy adott sört a saját poharában/korsójában szolgáljanak fel, s figyelni kellene a hűtésre is! Az egyenhűtés (rákérdeztünk, minden ugyanabban a hűtőben van egyformára lehűtve) nem tesz jót mindennek!

A nem akciós sörök magas (600-700 Ft), mí­g az érdekességek igen magas (999 Ft) árkategóriában vannak. Az átlagos üvegméret pedig nem a fél liter, hanem a 3,3 deciliter!

Világ Sörház
Cí­m: 1053 Budapest, Váci u. 78-80.
Árak: csapolt sör: 199 Ft-tól
www.realszisztema.hu/fset_cafe.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.