A trappista sörök igazi unikumnak számítanak a sörpiacon. Mára nagyon kevés igazi trappista sörfőzde maradt, s ezek termelése sem túl nagy. Az egyik ilyen kolostori sörfőzde Westvleterenben található.

Belgium legkisebb trappista apátsági sörfőzdéje a Westvleterenben található Szent Sixtus monostori főzde.

A normandiai La Trappe monostoráról elnevezett csend és szeretet közösséget 1892-ben nyilvání­tották önálló renddé. Szoros közösség, szinte állandó hallgatás, szüntelen ima, szemlélődő élet és kemény fizikai munka jellemzi életüket. Az atyákra bízott küldetés oka, célja és értelme Isten szeretete.

A monostorok, apátságok mellett műhelyeket tartanak fent, ahol szerzetesek dolgoznak. Hagyományosan sajtot, csokoládét, likőrt és sört gyártanak. Vendégházaikban néhány napra, de akár hosszabb időre is fogadnak olyanokat, akik imával, csendben akarják megtapasztalni Isten szeretetét.

A Szent Sixtus monostor helyén az évszázadok alatt több kolostor is állt. 1831-ben aztán a Westvleterent is tápláló Vleterbeek mellett egy újabb forrást fedeztek fel. Néhány ciszterci szerzetes letelepedett mellette, s megszületett a Szent Sixtus apátság. Ma majd’ harminc atya él és dolgozik a falak között.

A közösség szí­vesen lát minden érdeklődő, kereső embert. Az érkezőket a Vendégházban fogadják és a negyven szobában szállásolják el. Itt kóstolhatjuk meg a szerzetesek söreit is, de aki akarja, csatlakozhat a fizikai munkához is.

A szerzetesek elsősorban a maguk ellátására főznek, nyereségre nem tehetnek szert, a bevételt karitatí­v célokra fordí­tják. Viszonteladókat nem szolgálnak ki, s a főzde kis kapacitása miatt előfordulhat, hogy nem tudják valamely sört bemutatni.

Mint minden trappista sör – a hagyományos lagerekkel szemben – a Westvleteren is évekig eláll. Tárolásánál ügyelni kell arra, hogy sötét helyen történjen 12 és 16 Celsius fok között. A hagyományos belga jelölés szerint 6-os, 8-as és 12-es söröket főznek, de saját fogyasztásukra 4-est is.

A 6-os Trappist Westvleteren Blonde (5,8% – 17.5 euro), a Trappist Westvleteren 8 (8% – 22.5 euro) és a Trappist Westvleteren 12 (10,2% – 25.5 euro) egyaránt igazi csemege a sörínyenceknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.