Hogyan álljunk neki otthon sört főzni? Milyen kellékek szükségesek, s hogyan járjunk el?

Egy teáskanálnyi cukrot szobameleg ví­zben oldjunk fel, majd keverjünk el benne egy csomag felsőerjesztésű sörélesztőt.
9 l vizet melegí­tsünk fel 40 C-ra, majd adjunk hozzá 2,5 kg világos, darált malátát.
Növeljük a hőmérsékletet 52 C-ra kb. 15-20 perc alatt. Amint elértük ezt a hőmérsékletet, a cefrét vegyük le a tűzről, tegyük félre, majd hagyjuk állni 30 percig többszöri kevergetés mellett.
A fél óra leteltével ismét melegí­teni kezdjük a sörlét, s állandó kavargatás mellett 65 C-ra növeljük a hőmérsékletét, kb 1 C/perc ütemben.
20 perc állás után 72 C-ra melegí­tjük, majd fél óra állás után megint melegí­tjük 78 C-ig.
A szilárd részeknek le kell ülepedniük, várjuk meg a cefre letisztulását.
Most következik a szűrés. Egy szűrőbe szűrőkendőt teszünk, majd merőkanállal felülről lefelé /a tisztától a törkölyösig/ átmerjük a cefrét egy 15 literes edénybe.
A maradék törkölyt, mely a szűrőkendőn maradt forrázzuk le 9 l, 78 C-os ví­zzel, í­gy kioldjuk a még törkölyben található fontos részeket.
A kitisztí­tott befőzőedénybe töltsük vissza a tiszta sörlét, majd forraljuk fel.
Röviddel a forrás előtt adjuk hozzá a sörléhez a 25 g komlót, ezután másfél órán keresztül, bugyogva főzzük azt.
A főzés után megint szűrjük le a sörlét, mindenképpen egy új, tiszta szűrőkendőn keresztül. Most a komlótörköly marad meg a szűrés után a kendőben.
A leszűrt sörlét hideg vizes külső hűtéssel gyorsan kell lehűteni. 2-3 óra elteltével el kell érni a 20 C-ot.
Amint lehült a lé, bele kell tenni a már előkészí­tett oltó élesztőt, majd az edényünket 15 C-os hőmérsékleten tároljuk az erjedésig.
A sörlé felszí­nén megjelenő fehér, krémes réteg az erjedés kezdetét jelenti. 1-2 nap után megjelenik a fodrosodás, majd pedig habosodni kezd italunk. Az élesztő barnás réteget fog képezni.
Három-négy eltelt nap után az élesztőt szedjük le a lé tetejéről egy merőkanállal.
Sörünket palackozzuk egy tömlő segí­tségével. A tömlőt lehetőleg az üveg aljáig nyomjuk, hogy elkerüljük a habosodást.
A lezárt üvegeket egy, további két, majd további három nap elteltével nyissuk ki, hogy a nyomást kiengedjük. A palackozás után kb. 4 héttel a sör fogyasztható!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.