Végre itt van! Igen, kezünkbe vehetjük a Hibernia Nova Kiadó Kft. gondozásában megjelent Sörmentén Prága útikalauz második, átdolgozott és bővített kiadását. Aki ismeri az első részt, joggal csodálkozhat – mit lehetett javítani az elsőn? Megnyugtatunk mindenkit! A második kiadás túlszárnyalja az elsőt, s mindenképp ott a helye egy valamirevaló sörtúrista zsebében, amint Prágába indul.

Már rögtön a formátum is más. Megnőtt a méret, s vastagabb is lett a kiadvány, ennek pedig nem a betűméret növelése az oka. Egyszerűen sokkal több információt kapunk az utazáshoz. Kilencvenegy söröző-étterem kerül megemlítésre, bemutatásra a kötetben, méghozzá városrészek szerint. Hogy ne menjünk fejjel rögtön az első utunkba kerülő pivnicébe, az első fejezet – mintegy étvágygerjesztőként – bemutatja a sörre és tudásra szomjas kedves olvasóknak a cseh sör történetét. Megismerhetjük a pilzeni, ceske budejovicei, prágai, velke popovicei, nosovicei (Radegast) és krusovicei gyárakat s az ott főzött márkákat. Elsőként az Óvárosba kalauzolnak el bennünket a szerzők. Nagyon jó, hogy a térképek mellett mindig egy hosszabb-rövidebb leírást is kapunk az adott városrész történelméről és nevezetességeiről, így aki nem csak a sör miatt látogatja meg Európa gyöngyszemét, az is élvezettel olvasgathatja a színes kedvcsinálókat. Tizenkilenc sörözőn keresztül ismerjük meg a Stare Mestot, köztük olyan nevezetességekkel, mint az U zlatého tygra (Arany Tigris) vagy az U Medvídku (A medvebocsokhoz). Megtudhatjuk hol, milyen sört mérnek, mit érdemes inni, s milyen a konyhája vagy éppenséggel mi a specialitása az adott helynek.

Továbblépve a Nové Mesto-hoz (Újváros) érkezünk. Itt található a Vencel tér a híres Vencel szoborral, Nemzeti Múzeummal, s a kedves szerzők tizenhét további kocsmába invitálják az olvasót. Olyan kötelező programokba botlunk itt, mint az U Fleku, a Kehely – ez már csak így magyarul -, valamint a Pivovarsky Dum (Sörfőzőház). A Vysehrad pompás történelmi falai, sírkertje és öt sörözője után átsétálva a Károly hídon érkezünk a MaláStrana-hoz, a Kisoldalhoz. Nagyon fontos állomás, hiszen innen fogjuk megközelíteni a várat, a híres Hradzsint. Az itt található kocsmák közül ötöt ismerhetünk meg bővebben, többek közt az U svatého Tomáse-t (Szent Tamáshoz) és az U kocoura-t (A kandúrhoz).

A Hradzsin szintén gyönyörű. Nem hagyhatjuk ki az Arany utcácskát, a Szent György szobrot, s ugyancsak látnunk kell az U cerného vola (A fekete ökörhöz) egészen egyedülálló épületét. Aki pedig nem sétál fel a Strahovi kolostorhoz, s ott nem kóstolja meg a helyben főzött Szent Norbert sör valamelyikét, az főbenjáró bűnt követ el, s joggal számíthat az egyházi átokra is!

A vár után Prága külvárosai következnek. Eljutunk a sörözőkön át Dejvicebe, Holesovicebe, Zizkovba, Hajeba, Nusleba, Smichovba és Brevnovba. Miután végiglátogattuk ezeket a külvárosi kocsmákat egy külön fejezet keretében jutunk el Libenbe, hogy nyomára akadjunk a híres cseh írónak, Bohumil Hrabalnak. Ha expedíciónk sikerrel járt, akkor már nem marad más hátra, hogy megismerkedjünk a különböző kerthelyiségekkel és kempingekkel.

A végére egy kis használati utasítás marad. Hogyan közlekedjünk, mit érdemes kihagynunk, mire kell figyelnünk Prágában. Melyek a legfontosabb szavak, kifejezések, amiket egy valamirevaló sörturista nem nélkülözhet, illetve mik azok az ételek, amiket mindenképpen meg kell kóstolnunk.

Mindegy minek használjuk, útikönyvnek vagy sörkalauznak, kihagyhatatlan és páratlan mű!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.