Végre itt van! Igen, kezünkbe vehetjük a Hibernia Nova Kiadó Kft. gondozásában megjelent Sörmentén Prága útikalauz második, átdolgozott és bővített kiadását. Aki ismeri az első részt, joggal csodálkozhat – mit lehetett javítani az elsőn? Megnyugtatunk mindenkit! A második kiadás túlszárnyalja az elsőt, s mindenképp ott a helye egy valamirevaló sörtúrista zsebében, amint Prágába indul.
Már rögtön a formátum is más. Megnőtt a méret, s vastagabb is lett a kiadvány, ennek pedig nem a betűméret növelése az oka. Egyszerűen sokkal több információt kapunk az utazáshoz. Kilencvenegy söröző-étterem kerül megemlítésre, bemutatásra a kötetben, méghozzá városrészek szerint. Hogy ne menjünk fejjel rögtön az első utunkba kerülő pivnicébe, az első fejezet – mintegy étvágygerjesztőként – bemutatja a sörre és tudásra szomjas kedves olvasóknak a cseh sör történetét. Megismerhetjük a pilzeni, ceske budejovicei, prágai, velke popovicei, nosovicei (Radegast) és krusovicei gyárakat s az ott főzött márkákat. Elsőként az Óvárosba kalauzolnak el bennünket a szerzők. Nagyon jó, hogy a térképek mellett mindig egy hosszabb-rövidebb leírást is kapunk az adott városrész történelméről és nevezetességeiről, így aki nem csak a sör miatt látogatja meg Európa gyöngyszemét, az is élvezettel olvasgathatja a színes kedvcsinálókat. Tizenkilenc sörözőn keresztül ismerjük meg a Stare Mestot, köztük olyan nevezetességekkel, mint az U zlatého tygra (Arany Tigris) vagy az U Medvídku (A medvebocsokhoz). Megtudhatjuk hol, milyen sört mérnek, mit érdemes inni, s milyen a konyhája vagy éppenséggel mi a specialitása az adott helynek.
Továbblépve a Nové Mesto-hoz (Újváros) érkezünk. Itt található a Vencel tér a híres Vencel szoborral, Nemzeti Múzeummal, s a kedves szerzők tizenhét további kocsmába invitálják az olvasót. Olyan kötelező programokba botlunk itt, mint az U Fleku, a Kehely – ez már csak így magyarul -, valamint a Pivovarsky Dum (Sörfőzőház). A Vysehrad pompás történelmi falai, sírkertje és öt sörözője után átsétálva a Károly hídon érkezünk a MaláStrana-hoz, a Kisoldalhoz. Nagyon fontos állomás, hiszen innen fogjuk megközelíteni a várat, a híres Hradzsint. Az itt található kocsmák közül ötöt ismerhetünk meg bővebben, többek közt az U svatého Tomáse-t (Szent Tamáshoz) és az U kocoura-t (A kandúrhoz).
A Hradzsin szintén gyönyörű. Nem hagyhatjuk ki az Arany utcácskát, a Szent György szobrot, s ugyancsak látnunk kell az U cerného vola (A fekete ökörhöz) egészen egyedülálló épületét. Aki pedig nem sétál fel a Strahovi kolostorhoz, s ott nem kóstolja meg a helyben főzött Szent Norbert sör valamelyikét, az főbenjáró bűnt követ el, s joggal számíthat az egyházi átokra is!
A vár után Prága külvárosai következnek. Eljutunk a sörözőkön át Dejvicebe, Holesovicebe, Zizkovba, Hajeba, Nusleba, Smichovba és Brevnovba. Miután végiglátogattuk ezeket a külvárosi kocsmákat egy külön fejezet keretében jutunk el Libenbe, hogy nyomára akadjunk a híres cseh írónak, Bohumil Hrabalnak. Ha expedíciónk sikerrel járt, akkor már nem marad más hátra, hogy megismerkedjünk a különböző kerthelyiségekkel és kempingekkel.
A végére egy kis használati utasítás marad. Hogyan közlekedjünk, mit érdemes kihagynunk, mire kell figyelnünk Prágában. Melyek a legfontosabb szavak, kifejezések, amiket egy valamirevaló sörturista nem nélkülözhet, illetve mik azok az ételek, amiket mindenképpen meg kell kóstolnunk.
Mindegy minek használjuk, útikönyvnek vagy sörkalauznak, kihagyhatatlan és páratlan mű!