Wágner Úr – Rejtőről, sörről…


Ha valaki nyitott szemmel jár-kel a hazai internetes szubkultúrában, előbb-utóbb találkozni fog egy régi jó ismerőssel. Wágner úr. Rejtő Jenő hallhatatlan figurája ma itt járkál közöttünk, hatalmas kalapja és kék szakálla van. Több honlap gazdája, meghatározó alakja az Index fórumoknak, s nem utolsósorban Rejtő Jenő emlékéért, nagyobb elismeréséért harcoló honpolgár.

Barangolásunkat kezdjük a saját nevével fémjelzett és bejegyzett honlapon. A www.wagnerur.hu oldal figyelmes olvasói megtudhatják, hogy a tulajdonos valaha a Magyar Néphadsereg kötelékét erősítette, mint tolmács, s innen lépett az internetes kultúrába.

Honlapod kezdőlapja két fontos szót tartalmaz: sör és tolmács. Miért?

A Sör a részeges Wágner úr meghatározó kelléke, ezen kívül a tolmácsoké is (keményebbet nem ihatnak, mert akkor nem tudnak melózni, ha nem isznak egyáltalán, akkor meggyanakodva néznek rájuk).

Mi az ami miatt Wágner úr lett belőled? Mikor érezted azt, hogy azzá kell válnod? S miért pont Wágner úr?

Egyrészt Rejtő-szeretetből és hagyományból (lásd a Wagner-fle DOS történetét a Kocsmámban), másrészt azért mert kiválóan használható virtuális figurát jelent – a Sörös kriglin keresztül a világ sokkal szebb és sokkal elviselhetőbb, arról nem is beszélve, hogy mennyivel békésebb. Ha pedig hozzávesszük a Wágner új józan változatát, a Zaturek Manfredot, akkor máris lehetőség van arra, hogy egyes dolgokat az ember komolyabb stílusban adhasson elő.

Mit csinál Wágner úr a hétköznapokon?

A “Wágner úr” hétköznapokon és ünnepnapokon egyaránt csak egyet csinál – isz…, továbbá ide-oda betántorog, beönti a Söröt és megpróbálja lehűteni a kedélyeket, hogy mások is igyanak, és főleg ne hadonásszanak, mert abból csak tragédia származik – kilötyög a Sör!
A Törzsasztalosok közös találkozóhelye a fórum mellett az www.iszolda.hu oldal, mely szintén Wágner úr kezelésében van. A Törzsasztal egyik legnagyobb szabású kezdeményezése az Utcát, szobrot Rejtő Jenőnek!
Létrejött egy alapítvány is, mely pénzt vár a tervek megvalósításához. Az alapítvány már külön honlappal is rendelkezik, ez pedig a www.rejto.hu.

Bemutatnád a Törzsasztal Alapítványt?

A Törzsasztal Alapítványt a legjobban a www.rejto.hu honlap tudja bemutatni, csak el kell bandukolni oda és ott minden nézhető, látható, olvasható

Sok hiányosság van ma még Magyarországon Rejtő Jenővel kapcsolatban. Mit sikerült eddig elérnetek?

Van már Rejtő utca! Szobor még nincs, mert nincs meg a pénz. Magánemberek adakozásából a szoborra valót nem sikerült összegyűjteni, csak az utcatáblákra elment vagy 400 ezer, az összegyűlt 700-ból. Próbálunk komolyabb (céges) szponzorokat keresni, de egyelőre komolyabb eredményt nem sikerült elérnünk.

Mi a legközelebbi vagy ha tetszik legfontosabb célotok?

Hogy jöjjön komolyabb pénz a szoboroláshoz, ennél fontosabb célja a Lapítványnak nincs, hiszen ez az _egyetlen_ cél.

Más méltatlanul elfeledett irodalmárok is számíthatnak majd erős támogatásotokra?

Egyelőre a Rejtő-szoboroláson legyünk túl. Miután megittuk a tövében a sok Söröt, akkor majd ráérünk másról morfondirozni.

Ha már ez egy sörös portál, mesélnél a sörhöz fűződő kapcsolatodról is?

A Sörhöz való kapcsolatom jó. Ezt Wágner úrként is, meg Tolmatschként is mondhatom (a tolmácsok – tudvalevőleg -Sörrel müxenek). Ha netán valamelyik Sörös cég még Rejtő-szoorra valót is ad, a Sörhöz való kapcsolatom még jobb lesz…., habár miután a Wágner Kocsmában – szerintem – a világ legnagyobb Pincéje van, s a sok pia között a Sör foglalja el a legtöbb helyet, a Sörhöz való kapcsolatomon nehéz lenne bármit is javítani…

Van olyan sörös történet, amit szívesen megosztanál az olvasókkal?

Nincs kifejezetten Sörös történetem, pontosabban a “Wágner úr” összes történetében általában ott a Sör, legalábbis meg van említve – a neten a Wágner úr és A Sör ugyanaz…

Mi van még a hatalmas pincén és temérdek sörön kívül Wágner úr kocsmájában?

A Wágner úr Kocsmájában 2 nem túl sokat emlegetett, de nem Wágnerként számomra rendkívül izgalmas és érdekes “csatolmány” található – a Vladimir Vladimirovich (TM) sztorik fordításai (könyvben is megjelent az első rész), illetve az azokat kiegészítő további fordítások és saját írások, amik az Index PoliDilijében találhatóak. A másik csatolmány az újabban, pontosabban úgy nagyjából 30 év után felújított Fotótántorgásaim – a Budapesti Fotóséták. A magyar neten ennél részletesebb városkép-sorozatot én még nem láttam. Újabban ennek folyamatos bővítésével és kiegészítésével töltöm napjaimat, már amikor nem iszom Söröt 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.