Beer Brothers – sörtestvérek


A dallamos rockzene rajongói számára jól ismert név a budapesti éjszakában a Beer Brothers. A sörtestvérek gitárduó – Hatlaczky Ferenc és Takács Attila – rendszeres szereplője a legszínvonalasabb élőzenés szórakozóhelyeknek Magyarországon és határainkon túl is. Az igényes zenék és minőségi sörök megszállotjainak terveiről, zenéről és természetesen a sörökről Feri brother mesél a Sörlap olvasóinak.

Mesélj kicsit a zenekarról!
2003 áprilisában alakultunk. Az első felállásban Mátyási Roland (Roli Brother) volt a duó másik tagja, azaz a szólógitáros. Összeraktunk egy repertoárt, elkezdtünk játszani egy-két jó helyen, aztán alapokat is csináltunk a zenéhez (Mp3-ról basszus, dob, szinti stb.). Így indult a “sikersztori” :). 2005 nyarán a változás szele sodorta a Beer Brothers-be Takács Attilát (Taki Brother), aki személyiségében, és érzelmi világában új színt csempészett a duóba. Tökéletes felállás, hiszen az ének és az akusztikus gitár az én feladatom, a szóló gitár sírását és a vokál igényeket Taki Brother látja el.

Ez volt az első zenekarod?
Nem! 1998-99-ben a Funsir nevű formáció, Takival :). Mindketten vízilabdáztunk, onnan ismerjük egymást. Ez egy komplett garázszenekar volt, jó pár koncerttel, igazi jó bulikkal. Aztán szétváltak útjaink. Én amúgy 1994 elején kezdtem énekelni a Funsir-t megelőzően. 5,5 éve gitározom. Később énekeltem egy évig az Alagi Major nevű bandában is, közben már énektanárnál tanultam. Aztán jött az El Gatto Mátyási Rolival, de abból semmi nem lett. Ezután következett a BB, ami áprilisban alakult, májusban találtam ki a nevet. Az egyik John Bull-ban kezdtünk játszani, és kértek egy nevet amit leadhatnak a Pesti Estben.

Honnan jött a név?
Törtük a fejünket napokig, utolsó pillanatban ugrott be, a Blues Brothers mintájára. Az utólag frappánsnak mondható ötletadó természetesen az volt, hogy az igényes zene mellet nagyon szeretjük a jó minőségű söröket is. A mai napig szlogenünk a „Beer Brothers, a sört nem annyira megvetők duója”. Ezért a megállapodás nélkülözhetetlen része A SÖR!!!

Taki mikor került újra képbe?
Taki 2005 nyarán már egyszer-kétszer beugrott Roli helyett, aztán egy este Roli kiszállt, nem akarta tovább csinálni. A munkája miatt sokat utazik külföldre, így nem tudta tovább vállalni. Taki onnan kezdve lett a BB állandó tagja és szólógitárosa.

Ez mikorra tehető?
2005 augusztusa talán.

A zenétek dallamos rock zene, ami viszont sok más hangszert is igényel – ritmusszekció, billentyű. Hogy oldjátok ezt meg?
Nem akartunk több tagot, mert így könnyen eladható a banda – duóként. Így a ritmus szekciót gépi alapokkal oldottuk meg, amelyek kezdetben minőségileg kívánni valót hagytak maguk után, de mára hibátlan alapokkal játszunk. Jómagam elvégeztem egy hangmérnöki tanfolyamot, Taki Brother már régóta mestere a stúdió technikának, így minden feltétel adott. Ennek van előnye, van hátránya, de ezt választottuk.

Akik nem ismernek benneteket, elmondanád a repertoárotokat?
Csupa ismert nagy névtől játszunk: Bon Jovi, U2, Gary Moore, Santana, Guns N’ Roses, Billy Idol, Bruce Springsteen, Pink Floyd, Dream Theatre, Eric Clapton, George Michael, Faith No More, AC/DC stb.

Saját dalok vannak-e?
Még a Funsir időből, én akkor kezdtem dalszövegeket írni, később angolul is. Taki főleg a zenei ötletek felelőse volt akkoriban.

Azokat is játszátok?
Nem nagyon, de tervezzük! Sőt újakat is! Azóta én még írtam két-három dalt, szövegeket, aztán később zenét is hozzá, amikor már gitároztam. Nálunk a fő koncepció, hogy szórakoztassunk, és emeljük az est fényét, és hangulatát. Az tapasztalat az, hogy az ismert dalok ezt jobban szolgálják.

Polgári foglalkozásotok, végzettségetek mi?
Taki profiként vízilabdázott: UTE, Honvéd Domino, Nizza, Marseille, Fradi. Négyszeres magyar bajnok, BEK döntős, 2006 májusa óta az Egészséges Fejbőr gitárosa is, amúgy felsőfokú végzettséggel bír, mint marketing és reklám manager. Én a KVIF-en diplomáztam, vendéglátóipari szakon. Jelenleg biztosítási bróker vagyok, épp 9 éve. Nekem is van egy másik bandám, ahol szintén énekelek és gitározok: SOS Band a nevünk. Három éve énekelek ott, de egyébként régóta léteznek már.

Van-e valami komolyabb tervetek a zenekarral?
Igen, van. Szeretnénk külföldön is játszani, mert ott – valljuk be – még mindig más az élőzene iránti kereslet, annak megítélése. Van már kapcsolat Hollandiában, de próbálkozunk másfelé is – Ausztria, Németország, vagy egyéb. Nagyon sok helyen játszottunk már a közel 4 év alatt. Sok söröző, étterem, klub, party, esküvő külföldön, itthon, leánybúcsú, szülinap. Lemezt eddig nem terveztünk, tekintettel arra, hogy nem saját dalokat játszunk. De elképzelhető, hogy a koncerteken később mégis lesz nálunk elvihető audio anyag. A szerzői jogok miatt utána kell járnunk ennek a kérdésnek, tehát ez még várat magára egy rövid ideig. “Házi stúdió” felvétel készült már, hiszen csináltunk demokat amiket feltettünk az oldalunkra. Egy biztos: szponzort keresünk, szeretnénk egy sörgyárral megállapodni, hogy támogasson minket. A nevünk – azt hiszem – tökéletes reklám lenne. Természetesen mindenféle formában megjelenhetne a sörgyár a weblapunkon, a produkcióban, illetve “rajtunk”.

Említetted a demot az előbb, ami letölthető az oldalatokról. Meghallgatva azt kell mondani, a hangzás szuper!
Köszönjük 🙂 Taki is maximalista és én is. Jó páros vagyunk így. Ennek ellenére kapkodás közepette készült a demo. Még dolgoznunk kell rajta, mert nekünk soha nem elég jó, mindig jobbat akarunk. Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy mi nem törekszünk tökéletesen másolni az előadókat, akiknek a dalait játszuk. Az élőzenei hatás a lényeg, amelyben sokszor érezhető pillanatnyi lelkiállapotunk is. A demo ezt nem tudja visszaadni.

Jól tudom, hogy dolgoztál sörös cégnél is?
1992 és 1996 között. Egy német-magyar ital nagykerhez kerültem, aztán leszerződtem a duisburgi König sörgyárral, én lettem a magyarországi képviselőjük. König-Pilsener volt a sörük, amit itthon forgalmaztunk. Finom volt 🙂

Mi lett ebből?
Négy évig csináltam, aztán valakinek nagyon kellett az állásom… így másfelé vettem az irányt.

Szerencsére a sört ugyanúgy szereted azóta is…
Igen, nagyon! És Taki is! Tulajdonképpen 17 évesen szerettem meg.

Hogyan szeretted meg a sört? Akkoriban nem volt nagy választék…
Igen, és mi szerencsére beletrafáltunk mégis a tutiba. Lejártunk egy klassz kis helyre, s a II. kerületből még egy csomó jófej emberke is járt oda akkor. Ez körülbelül 1983-84-ben volt. És ott Pilsner Urquell volt! Nem véletlen a kezdőoldalunk sem 🙂

Milyen tipusú sört kedvelsz? Van-e kedvenced?
Pilsner Urquell, König-Pilsener, de nagyon szeretem a “társakat” is: Bit, Warsteiner.

Igazi pils fanatikus vagy!
Igen, a pils típus jön be nekem főleg, ahogy Takinak is.

Mi a véleményed a magyar sörökről, sörkultúráról?
Sajnos még mindig el vagyunk maradva a kívánt szinttől nagyon. Sok magyar nem ismeri a sörök közti különbségeket, típusokat, minőséget. Vendéglátó oldalról pedig nagyon gyenge a csapolástechnika. Sok a tévhit, illetve látszik a szaktudás és gyakorlat hiánya. Vannak azért már bíztató jelek.

Hol lehet veletek találkozni?
Mostanában leginkább jó budapesti sörözőkben, éttermekben, kávézókban. Jam Pub, Kisrabló Pub, Noa Grill, Cafe Intenzo, Tabu. A weblapunkon (www.beerbrothers.hu) mindig ott van az aktuális koncertlista és persze sok más info, vendégkönyv, fotók stb.

Ugye, sztárallűröktől mentesek vagytok? Nem vágytok a koncert után oxigénsátorba?
Nem, nincsenek sztárallűrök! Taki kifejezetten szerény típus és nyoma sincs benne az exhibicionizmusnak. Én sem vagyok az. A legnagyob elismerés a taps a számunkra. Ahol eddig játszottunk, mindenhol, mindenkinek nagyon tetszett a produkció. Minőségre törekszünk a zenénkben, mint ahogy a sörben is azt keressük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.