Kishírek a sörvilágból – 2007. szeptember


Bárcsak mindig jó és kellemes hírekkel szolgálhatnánk a sörök világából. Az élet azonban itt is folyamatosan megmutatja csúnyábbik arcát. Gyászoljuk Michael Jacksont, a sörvadászt, s rettegünk a Budvar privatizációja miatt. Bárcsak legközelebb csupa jó hírrel jelentkezhetnénk!

In Memoriam Michael Jackson

A világhírű sörszakértő, sörvadász, a maláta és komló felszentelt nagymestere, az ale-ek és lagerek legismertebb lovagja, életének 65. évében eltávozott közülünk az égi gabonaföldek és sörfőzdék világába. Azóta valószínűleg számos pufók angyal csapolt már neki valódi isteni nedüt. Életének utolsó éveit a Parkinson-kór és számos betegség miatt bizonyosan már csak a sör édesítette és – a szó sörös, jó értelmében – keserítette meg.

Jackson 1958-ban – 16 éves korában -, egy yorkshire-i kis helyi újságnál kezdte pályafutását. Akkoriban, minthogy tapasztalata alig lehetett sörök terén, elsősorban jazzkritikák és színes hírek jelentek meg a neve alatt. Az elkövetkező húsz évben szerkesztőként és újságíróként számos publikációt írt, emelett pedig belekóstolt a dokumentumfilmek készítésébe is. Hosszabb-rövidebb utazásai során pedig egyre jobban elmélyült a sörök csodálatosan gazdag világában. Nem csak arra törekedett, hogy minél több és különlegesebb sört kóstolhasson meg, de komolyan tanulmányozta a sörkészítés minden fázisát – az alapanyagoktól kezdve egészen a folyékony kenyér csapolásáig. Ahogy ő fogalmaz egyik könyvében: “Éveket töltöttem a maláta rejtélyének és a komló varázsának kutatásával.”

Nem sokkal a CAMRA (Campaign for Real Ale) mozgalom indulása után – az 1970-es évek elején -, egyre több írást jelentetett meg a sörökről, s lassan a világ egyik legelismertebb sörszakértőjévé vált. Könyveiből, melyeket számos nyelvre lefordítottak, mára több mint hárommillió példányt adtak el, a 20 évvel ezelőtt forgatott “The Beer Hunter” című filmje pedig máig klasszikusnak számít. Isten nyugosztalja…

Michael Jackson utolsó írása: Did I cheat Mort Subite?
Az utolsó interjú
A “The Brewers Association” emlékező oldala
Az “All About Beer Magazine” emlékező oldala

Privatizáció előtt a Budejovicky Budvar

A még állami tulajdonban lévő híres cseh sörgyár, a Budejovicky Budvar privatizáció előtt áll. A hírt a cseh agrárminiszter, Petr Gandalovic jelentette be. Emlékezetes, először 2003-ban röppent fel pletyka az akcióról, de az akkori pénzügyminiszter a bonyolult jogi viszonyok miatt kizártnak tartotta, hogy a cseh állam középtávon feladná részesedését a Budvarban. Nem mellékes az sem, hogy a csehek már akkor is attól tartottak, hogy emblematikus sörgyárukat a nagy rivális, az amerikai Anheuser-Busch csak a névhasználat miatt vásárolná fel. A láthatáron ma is az Anheuser-Busch áll a holland Heineken mellett.

Sörrel az óceánért

Az amerikai Alaskan Brewing Co. a Csendes Óceánért aggódik. Ezért Alaskan IPA nevű sörük utáni bevételeik egy százalékát az óceán víz- és életminőségének javítására, valamint a tengerpart fejlesztésére fordítják. A kezdeményezés neve Coastal CODE (Clean Oceans Depend on Everyone), az érdeklődők és környezetvédők az alapítvány honlapján nyerhetnek bepillantást a munka részleteibe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.