Őszi sör-kavalkád, a pilseni sörök születésnapja alkalmából


Bár októberben a világ sörivó része leginkább München-re és az Oktoberfestre figyel, ha sörös rendezvényt keresünk, azért érdemes szétnézni a világ más tájain is! Nem is kell túl messzire mennünk, hiszen mindjárt Csehországban egy újabb sörünnep közepébe csöppenhetünk. A csehek október első napjaiban ünneplik az eredeti, aranyló pilseni sör születésnapját. Plsen város történelmi városközpontjában az elmaradhatatlan sörözés, a tradicionális sörkészítési szokások megismerése, és a finom ételek mellett, sportprogramok, irodalmi estek és koncertek szórakoztatják a nagyközönséget.

Talán nincs még egy olyan nemzet a világon, amely annyira szeretné a sört, mint a csehek. És nemcsak szeretik, de büszkék is rá. Egyenesen a világ legjobb sörének tartják a helyben készült aranyló nedűt. A cseh nemzeti kultúra egyik legfőbb szimbóluma a sör, mely nemcsak a mindennapi életnek, de a cseh irodalomnak és művészetnek is fontos eleme.

A csehek büszkesége érthető, hiszen Plzenben, a város XIII. századi alapítása óta folyamatosan főzik a nedűt. A kezdetben, különböző formában és minőségben napvilágot látott söröket számos kicsi sörfőzde készítette, gyakran mindenféle előképzettség és szakértelem nélkül. A Plzen-i sörkészítés tekintetében az 1838-as év jelent mérföldkövet, amikor a város vezetői 36 hordó, igen alacsony minőségű sört öntöttek a csatornába a Plzen-i városháza előtt. Ezzel egyidőben a város polgárai elhatározták, hogy egyesítik erőiket a sörfőzés tekintetében, és olyan szintre fejlesztik a sörfőzés művészetét, hogy az a város és lakosainak hírnevét öregbítse.

A tehetséges bohémiai sörfőző mester, Josef Groll szakadatlan kitartással és lelkesedéssel munkálkodott a cél érdekében, és 1842. október 5-én megfőzte első alsó-erjesztésű sörét, a Pilner Urquell-t. A nedű, azóta a világ számos országát meghódította aranyló színével, fehér, hószerű habjával, és egyedülálló karakteres ízével.

A világszerte ismert pilseni típusú söröket, a méltán híres Pilsner Urquell születésnapját, a cseh sörkultúrát és az ahhoz kapcsolódó hagyományokat ünneplik meg Plzen városában minden év októberében. A sörfesztivál keretében nemcsak a helyi söröket kóstolhatjuk végig, de elleshetjük a sörkészítés titkait is, hiszen a Plzensky Prazdroj sörgyár turisták ezreit vezeti végig a gyáron, bemutatva a sörfőzés teljes folyamatát, beleértve a több kilométer hosszú pincerendszert és a főzőházat is. Az érdeklődők emellett megtekinthetik a világ legrégibb sörmúzeumát, mely sörkészítéshez használt eszközöket és a sörfőzés mérföldköveit mutatja be.

Ezzel együtt a Plzen-i sörfesztivál egyik legfontosabb célja a cseh sörkultúra hagyományainak megőrzése és népszerűsítése a világ más országaiban. A helyiek azt szeretnék, ha a Pilsner Urquell név többet jelente a kiváló minőségű cseh söröknél, és magában hordozná a cseh sörkultúra egy szeletét is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.