Száz tonna vasból, nyolcszáz köbméter betonból és ezer méter rozsdamentes csőből épült fel az a szennyvízkezelő telep a Soproni sörgyárban, melynek ünnepélyes átadására április 23-án került sor. A Fodor Tamás, Sopron város polgármestere és Michiel Egeler, a Heineken Hungária vezérigazgatója által közösen felavatott beruházás költsége 2.2 millió EUR, kapacitása egy húszezres város szennyvíztisztítását is képes volna ellátni.

A szennyvíz tisztítása a Heineken Hungária martfűi gyárában már bevált módon, úgynevezett UASB (Upflow Anaerobic Sludge Blanket) anaerob technológiával történik. Ennek lényege, hogy a sörgyárból érkező szervesanyagokat tartalmazó szennyvizet bevezetik az UASB medencébe. A medencében, levegőtől elzárt környezetben, a speciális iszapgranulátum a szennyvizet lebontja, és két végtermék keletkezik, a tisztított szennyvíz és az úgynevezett biogáz. A tisztított szennyvíz egy utó-levegőztető fázis után a csatornarendszerbe kerül, és elhagyja a gyárat. A biogáz a telepen található kazánban hasznosul, gőzt termelve. A gőzt a palackfejtő üzemben az alagútpasztőr berendezés fűtésére használják fel, így a szennyvíztelepnek köszönhetően a sörgyár hőenergia felhasználása is csökken, hiszen a termelődő biogázból nyerhető energia mintegy 100 családi ház teljes éves fűtés- és melegvíz-igényét tudná fedezni.

“A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. számára kiemelt jelentőségű a környezet védelme. Folyamatosan vizsgáljuk és felügyeljük tevékenységeink és termékeink környezetre gyakorolt hatásait, melyek fontos szerepet játszanak környezeti céljaink meghatározásában. Mindennapi tevékenységeinket a környezetünkkel harmóniában végezzük, és ésszerű környezetbarát megoldások bevezetésével folyamatosan fejlesztjük. E folyamat fontos lépcsője a soproni sörgyárunkban létesített szennyvízkezelő telep átadása is” – nyilatkozta Michiel Egeler vezérigazgató.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.