Oldalunk történetét bemutató cikksorozatunk befejező részéhez értünk. Múltidézésünk a 2004-es év felelevenítésével ért véget, méghozzá így: “Idő közben, fű alatt pedig megkezdődött a Sörlap újabb átalakítása. Mert az élet nem egyszerű…”. Bizony nem az, lássuk ennek ékes bizonyítékait.

2004. utolsó frissítése december elején jelent meg, s bár már előtte is többször jeleztük kedves olvasóinknak, hogy folyamatban van az átalakítás, sokakat bizonyára megijjesztett a hosszú szünet. Majdnem napra pontosan egy hónapig állt ugyanis a Sörlap, sőt, január első két-három napjában már meg sem lehetett nyitni. Aztán mint derült égből a villámcsapás, január 4-én, a késő esti órákban már egy teljesen megújult külsejű, s átszervezett oldal fogadta a régi barátokat. Első hírünk aznapról így szólt: “Kedves olvasóink! A beharangozott nagy átalakítás befejeződött, s mostantól megújult külsővel jelentkezik a régi Sörlap. Mától tényleg igazi portállá váltunk!”.

Aki valaha már készített honlapot bizonyára tudja, mennyire bonyolult tud lenni egy idő után az egyszerű statikus szerkezet. Bármilyen változtatást szeretnénk eszközölni, minden érintett oldalt javítani kell, ami értékes munkaórákat vesz el. A portálrendszerre történő átálláskor áttértünk a modern php nyelvre, rovatainkat és cikkeinket pedig adatbázisba szerveztük. Segítségünkre volt egy ingyenes rendszer, a PHP-Nuke, amelyről bár tudtuk, hogy sérülékeny, reméltük be fog válni.

Nagyon sok régi álmunk vált valóra ezzel, új fórumrendszert tudtunk indítani, megkezdődött az interaktivitás, hiszen az olvasók hozzá tudtak szólni cikkeinkhez, értékelni tudták azokat, ráadásul egyszerűsödött a hírküldés is. A felszabadult munkaórák pedig meghozták gyümölcsüket. Jóval több írással tudtunk jelentkezni már 2005-ben is. Beszéljenek a számok picit: 2003 és 2004 már teljes év volt (12 hónapon keresztül működött az oldal), de átlagosan havi 1,92 majd kereken 2 új cikk jelent meg. Ne tévesszenek meg senkit a Heti frissítések, hiszen számtalan alkalommal csupán új sörkóstolással vagy éppen új képpel jelentkeztünk.

2005-től a cikkek havi átlagos száma a következőképpen alakult: 2005-ben 5,92, 2006-ban 4,25, míg 2007-ben már 7,92. Bár a 2006-os év picit visszaesésnek tűnhet, az okokról később szót ejtünk. Az oldal szervezése annyiban módosult, hogy a kezdőlap mindig a tíz legfrissebb cikket tartalmazta, az új sörkóstolási jegyzőkönyvekről és képfrissítésekről nem adtunk hírt. Ez máig is így van, tehát senki ne várjon itt külön értesítést, tessék szorgalmasan látogatni az említett rovatokat is! Már-már minden tökéletesen működött, amikor egyre több apró kellemetlenség ütötte fel fejét.

Kezdődött minden azzal, hogy olyan felhasználóktól kaptunk bejegyzéseket cikkekhez, kóstolásokhoz, akik egyébként nem is léteztek. Ez egy idő után annyira zavaró lett, hogy ki kellett kapcsolnunk a modult, magyarul senki nem szólhatott hozzá a Sörkóstolásokhoz. Bár azt hittük megoldódott a probléma, nagyot tévedtünk. Amint befoltoztuk az egyik lyukat, máris egy másik keletkezett, hisz ugyanez kezdődött el a fórumon is. Iszonyatos mennyiségű spam-, reklám-hozzászólást kaptunk teljesen ismeretlen robotoktól, majd ami végképp kicsapta a biztosítékot az az volt, hogy a galérián keresztül többször is feltörték az oldalt.

Lépni kellett, hogy megmentsük a Sörlapot a rosszakaróktól, így 2006-ban elkezdődött az újabb átprogramozás, melynek során szépen lassan megváltunk az ingyenes, s valóban sérülékeny PHP-Nuke portálrendszertől, s egy saját fejlesztésű portál motorra ültettük át oldalunkat. Ez volt az oka annak, hogy akkor szeptemberben például egyetlen új cikk sem jelent meg. 2006. december 29-én aztán új örömhírrel vártuk hűséges olvasóinkat: “Új Sörlap.Hu”! Ki tudja hányadik újjászületése volt már ez a lapnak, de abban reménykedünk, hogy egy ideig nem kell most programozással tölteni időnket.

Természetesen sok hiányosság és tartozás van még mindig, amiket idővel mindenképp javítunk, de tudja mindenki: a türelem rózsát terem. A sok bosszúság mellett azonban történtek jó dolgok is, születtek új rovatok, ilyen a Sörös irodalom, melyben klasszikus és kortárs szerzők sörrel kapcsolatos műveit mutatjuk be, a Megkérdeztük, ahol ismert vagy kevésbé ismert de érdekes emberek vallanak magukról és a sörről, vagy a Gondolatok sör mellett, ami mára az egyik legnépszerűbb írásokat tartalmazza. A PHP-Nuke lecserélésével újra megjelentek az egykori szórakoztató részek is: videok, játékok valamint sörös viccek.

Itt tartunk most, 2008 elején, túl az ötödik születésnapon. S hogy legalább még 50 évig éljen az oldal, kérjük a jó Isten áldását, s olvasóink támogatását. Ahogy ilyenkor mondani szoktuk: Sörre fel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.