A világ legnagyobb sörgyára jön létre


Egy hónapig tudott ellenállni a Budweiser gyártója a belga InBev felvásárlási ajánlatának. A belgák 52 milliárd dollárt fizetnek az amerikai cégnek.

A belga InBev és az amerikai Anheuser-Busch közösen jelentette be, hogy hosszas húzodozás, perrel fenyegetőzés és ellenséges felvásárlási javaslat után megegyeztek a felvásárlási árban, az InBev 52 milliárd dollárért vásárolja meg a Budweiser gyártóját adta hírül az AFP hírügynökség.

Az InBev 65 dollárról 70 dollárra emelte a részvényenként kínált árat, így a teljes vételár 46 milliárdról 52 milliárd dollárra emelkedett. Az egyik ok, amiért az Abheuser-Busch korábban elutasította az ajánlatot, hogy szerintük alulértékelték a vállalatot. Most azonban úgy tűnik, nincs akadálya a felvásárlásnak. A Reuters szerint az árat úgy állapították meg, hogy az Anheuser részvényeinek még 2002-ben elért legmagasabb árfolyamát vették figyelembe.

Az InBev bármit hajlandó lett volna megtenni, hogy az övé legyen a sörgyártó, még ellenséges felvásárlási ajánlatoktól sem riadt vissza. Arra szólították fel a részvényeseket, hogy a soron következő közgyűlésen, váltsák le a meglévő vezetést és válasszanak olyat a helyére, mely hajlandó tárgyalni.

Az Anheuser-Busch erre perrel fenyegette meg az InBevt. A kereset szerint a belgák kapcsolatban állnak a kubai Bucanero SA sörgyárral, ez pedig ellentétes az ellenséggel való kereskedést tiltó amerikai törvényekkel.

Most azonban már szent a béke, a két cég közös közleményben tette közzé a felvásárlás részleteit. A közös cég neve Anheuser-Busch InBev lesz, vezérigazgatója pedig az InBev mostani első embere, Carlos Brito lesz. Az új gigacég (amely a világ legnagyobb sörfőző cége lesz így) évente 460 millió hektoliter sört gyártana, ez több, mint a világon évente elfogyasztott negyede. Az éves bevétel a tervek szerint 36,4 milliárd dollár lesz.

A fúzió révén a világ két legnépszerűbb söre, a Budweiser és a Bud Light egy több mint kétszáz sörből álló választékot egészít ki – az InBev olyan söröket gyárt, mint a Stella Artois, Leffe, Hoegarden. Az Anheuser-Buschnak pedig a mexikói Grupo Modelóban, a Corona Extra gyártójában van ötven százalékos részesedése.

Az InBev kijelentette, hogy észak-amerika központja St. Louisban marad, valamit azt is vállalták, hogy nem zárnak be egyet sem a 12 sörgyárból. A Guardian szerint azonban nem kötötték ki, hogy nem lehetnek elbocsátások.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.