Richter – sörfőzde a kórház szélén


A Prágát jól ismerő sörturisták számára is viszonylag ismeretlen az U Bulovky névre keresztelt sörfőzde. Pedig ha valaki a lager mellett időről-időre más söröket is szívesen megkóstol, akkor itt a helye. Kedves magyar sörrajongók, engedjétek meg, hogy bemutassam nektek a cseh főváros eme újabb zarándokhelyét!

Prága, 8. kerület, Bulovka utca 17. szám. Az egykori külvárosi, proletár jelleg, hangulat mára szinte teljesen eltűnt, pedig egykoron Prága jellegzetes kerülete volt a nyolcadik. A kiszemelt sörfőzde-sörözőnket sem lehet egyszerű talponállóként aposztrofálni – hozzáteszem szerencsére. Legjobb, ha egyszerűen hagyjuk magunkat átadni a boldogságnak, melyet a söröző becserkészése és elfoglalása miatt érzünk. Újabb sörfőzde-söröző, vagy ha úgy tetszik brewpub, s milyen jó, hogy egyre többel találkozunk! Végre vannak vetélytársaik a nagy sörgyáraknak! Hisz akárhonnan is közelítjük meg a brewpubok kérdését – akár Csehországban, akár a világ bármely más pontján – ezek az új kis főzde-kocsmák igazi alternatívát kínálnak a sörözésben. Nem ugyanaz a tucatsör kapható bennük, mint a szomszédos utcában, s hiába kell esetleg egy picivel többet fizetni egy korsó gyöngyöző árpaléért, de újra igazi felfedezéssé és élménnyé válik a sörivás. S miután magam sem vagyok a társaság krémje (főleg anyagiakban), fennen hangoztatom az örök érvényű igazságot: nem vagyok annyira gazdag, hogy olcsó dolgokra költsek…

Az étterem sörözőt még véletlenül sem lehet eltéveszteni: pont a Bulovka utca elején találunk rá, a meredek lejtő előtt. Egy kis segítség azoknak, akik kevésbé ismerik Prágát: a Vencel téren kell elkapni a 24-es villamost, mely rögtön a célállomásig fuvaroz bennünket. Csupán egyetlen dolgunk van: fülelni a vezetőre, mikor mondja be: “Jó sör megálló”. Pardon: Bulovka megálló. Valószínűleg a sörfőzde helyszín választása sem véletlen. Egy sörfőzde és egy kórház szimbiózisa maradéktalanul a gyógyulást és az egészséget szolgálja. A sör, mint gyógyszer a világ összes problémáját hatékonyan orvosolja. S még egy érdekesség (elsősorban a történelem szerelmeseinek): a sörözőtől alig néhány méterre gyilkolták meg 1942-ben Reinhard Heydrichet, a III. Birodalom protektorát.

Ideje azonban továbbindulnunk! Ahogy belépünk a dupla ajtón, rögtön szembe tűnik, hogy egy igazán stílusos és hangulatos sörözővel van dolgunk. A falak körbe sötét lambériával vannak burkolva, a terem túlsó oldalán pedig feltűnik a hosszú bárpult és a két gyönyörű réz főzőüst. 80 fő kényelmesen – 100 kényelmetlenül, de még éppen – elfér a helyiségben, mely teljes egészében a Richter család tulajdonában van. Richter kisasszonyt általában a pult mögött, míg a tulajdonos-sörfőző mestert (egy személyben) mindig ott találjuk, ahol épp a legnagyobb szükség van rá. Richter úr Németországban eltöltött 20 esztendeje beleégett sörei receptjébe, ízébe és nevébe egyaránt.

Az elmúlt évek alatt közel 125 féle sör került már ki a sörfőző mester keze alól, mind saját recept alapján. Ebből a hatalmas választékból négy stabil, rendszeresen főzött sör van, melyeket bármikor meg tudunk kóstolni, év- és napszaktól függetlenül: Richter Lager (Richter Ležák- Český typ, 12,3% extract, 5,0% alc.), Richter Helles (müncheni típus, 13,0% extract , 5,1% alc.), Richter Export (dortmundi típus, 13,0% extract, 5,2% alc.), Richter Pražský Hefe-Weissbier (szűretlen búza, 12,8% extract, 4,9% alc.). Augusztusban a szerencsések összefuthatnak egy igazi idénysörrel, a 12-13% extrakttartalmú meggyes sörrel is, melyet minden évnek csak ebben a hónapjában készítenek Richterék. Egy korsó nedü ára átlagosan 29 cseh korona, mely igazán olcsónak tekinthető. Aki olcsóbban akar sörözni Prágában – az természetesen megteheti, hisz picivel kevesebbért bármely közeli étteremben kaphat már szűrt, döglött sört… Maradjunk tehát abban, hogy a Richter sörfőzde ár-érték aránya verhetetlen! S ha már az előbb egy idénysört említettem, akkor ne feledjük: ünnepi időszakokban a portfólió igazán különleges darabokkal bővül (lásd őket a Specialitások közt). Midőn ez az írás készült – január elején – igazán boldogan szürcsöltem a fahéjas 16-os ünnepi sört. Méltó befejezése volt ez a téli szünetnek!

Most következne az, hogy részletesen jellemzem a söröket, de engedtessék meg nekem, hogy ettől eltekintsek. A mikro-sörfőzdék különleges, szűretlen söreiről írni, elmondani milyen egyedi íz-, aromavilággal rendelkeznek elég hálátlan feladat, hiszen úgysem lehet visszaadni azt a selymességet és csodát, amit egy korsó sör elfogyasztása jelent. Legjobb lesz, ha mindenki eljön ide, s maga tapasztalja meg a Richter-érzést! Lépésről-lépésre, egyik sör után a másikat kóstolva, végighaladva az aktuális szortimenten. Ha közben jön az éhség? Semmi probléma! Ajánlom a helyi gulyás specialitást az ízletes carlsbadi gombóckákkal. S ha valami szuvenírt is szeretnénk magunkkal vinni, a legjobb választás a másfél literes helyi üveg megtöltve valamely általunk választott árpalével (persze vihetünk egyedi söralátétet is).

Itt kell megemlítenem egy újabb érdekességet: kérhetünk sör-fagyit is (malátából, komlóból, tejszínből és cukorból), mely – állítólag – Csehország első ilyen jellegű desszertje. Én sajnos kihagytam, de azóta is fáj a fejem miatta.

A sörfőzde egyébként 2004 tavaszán kezdte meg működését, de már 2005-ben megkapta a Sörbarátok Egyesületének (Sdruzeni pratel piva – www.pratelepiva.cz) “Az év mikro-sörfőzdéje” nevű kitüntetését. Nem véletlenül, s azt hiszem ez az információ is sokat elárul a minőségről! Nézzünk picit a függöny mögé is! A főzőüstök mögötti lépcsők az erjesztőtankokhoz vezetnek. A három tartály egy kicsi, de nagyon tiszta és rendezett helyiségben található, ahol minden ragyog.

Ezek után a kondicionáló tankok következnek – a már megszokott renddel és tisztasággal. Richter úr – habár fáradt – érdekfeszítő előadást tart a sörfőzés folyamatáról, látszik, hogy nem mi vagyunk az egyetlen érdeklődők. A sörfőzde körbejárása után még megtekintjük a panzió részt is – itt három szoba várja a kikapcsolódásra és gyógyulásra vágyókat.

Amilyen kicsi a sörfőzde olyan rövid lett a beszámolóm, de ne feledjük – sokszor a kevés több! S ha legközelebb Prágába vezet az út, ne feledjük: a város nem egyenlő a Károly-híddal, az óvárosi főtérrel és a Városháza tornyában működő csillagászati órával. Bár felesleges hangsúlyoznom, de Prága maga a SÖR! S ha sörről van szó, akkor nem a szupermarketekben tonna számra vásárolható dobozos italokról beszélek! Ne az olcsót keressük, hanem a minőséget! Prágában viselkedjünk úgy, mint a prágaiak, akik valóban tudják és értik, mit jelent a jó sör és a sörivás. A Richterben elfogyasztott három korsó sör felér három tálca dobozos, kommersz itókával…

Libor Vojáček
alias CzechBeerMan
Teplice, Csehország

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.