Véget ért a tél – ha csak naptárilag is. Bár még hó fedi a várost, a mezőt, az erdő fáit, de már rákezdtek az énekesmadarak, s a nappalok is egyre hosszabbak. A nap is szebben, melegebben süt, lágyan simogatva az ember arcát, olyan jókedvre derítve, hogy annak leginkább kurjantani volna kedve. Aztán az a kurjantás is csak kicsúszik, ha a tavaszi szél végre a kedvenc kerthelyiségben vagy teraszon találja a sörkedvelőt, kezében a friss, gyöngyöző árpalével.

Ahogy világosodik, úgy lesz egyre szőkébb a napi sörbetevő is. A sötét, visszahúzódó, de egyben meghitt őszi és téli napok erős malátás hangulata lassan átadja helyét a könnyed, vidám, bohókás életérzésnek. Örökké élünk! Koporsóba tesszük a telet, elűzzük a fagyot, s tele tüdővel szippantjuk magunkba a virágok, s a virágzó komló illatát. A hegyi források megindulnak, csilingelve rohanva a kövek közt, a végtelen repceföld sárga mézvarázsa a méhek döngésétől hangos. Szárba szökken az árpa, s a búza.

Végre kimozdulhatunk a télen várrá átalakult otthonunkból. Elő a hátizsákot, a túracipőt, a könnyed széldzsekit! Még csak a tavasz első napja van, de emlékszem, nemegyszer volt március idusán olyan meleg, hogy csak egy vékony ingre tűztük a kokárdát. Már olvad a hó, csepeg az eresz, s minden napban benne van a tavasz robbanása. Ahogy a rügyek kipattannak, ahogy kizöldülnek a fák egyik napról a másikra, úgy tolulnak sörös mindennapjainkba a tavasz, s a nyár sörei. Bakok, dupla-bakok, árpaborok, trappisták, apátsági itókák – búcsúzunk egy időre, de nem örökre! Most azonban másnak van itt az ideje!

A hátizsákba könnyed lager kerül, mely a kirándulás édesen fáradt pillanataiban ad felfrissülést. A mézpergetéshez jobban illik egy jó pils, mint bármi más, s a kerti munkák közben muszáj üvegből innunk az erőt adó, szomjat csillapító egyszerű bécsi sört. Ahogy múlnak a napok, egyre több búza- és fehérsör kerül a bontó alá, végül eljön az a pillanat, amikor az egész napi forróságot már csak a legkönnyebb radlerekkel lehet kibírni. De az már nyár. Most még tavasz van. A tavasz első napja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.