Chimay – a trappista szerzetesek söre II.


Egy Chimay nem csinál nyarat, de még tavaszt sem, így ha már Chimay, legyen kövér! Nemrég írtunk a Scourmont apátság történetéről, szerzeteseiről, most ideje megismerkedni főzeteikkel – alaposan, kritikusan. Trappisták, vigyázz, kész, kóstol…

Viszonylag kevesen tudják, hogy az apátság derék, szorgos szerzetesei a háromfajta, kereskedelmi forgalomban is kapható sör mellett egy negyedik, alacsonyabb alkoholtartalmú patersbier-t is főznek a monostor falai között. Ez bevett szokás a trappistáknál, hiszen a mindenki számára megvásárolható főzetek magas alkoholtartalommal bírnak, amit viszont nehéz úgy kortyolgatni böjti időszakban, hogy ne legyen semminemű részeges utóhatása. A sörök természetesen teljes mértékben megfelelnek az “International Trappist Association” (Nemzetközi Trappista Szövetség) által támasztott követelményeknek, így jogosan szerepeltethetik a cimkéken az “Authentic Trappist Product” emblémát. (Trappista sörök: Achel, Chimay, La Trappe, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren.) Az 1988-as felújítás után a főzde kapacitása 123.000 hl évente.

A másik érdekesség, hogy a nagy hármasba tartozó sörök (Szentháromság) több néven is ismertek a sörrajongók körében. Az egykoron csak színükről elnevezett főzetek külön címkét és megjelölést kaptak a 0,75 literes palackokon, így egy-egy főzetet két név is illet. Node lássuk inkább az alapanyagokat! A sör készítéséhez szükséges vizet az apátság falain belül található forrás biztosítja. Az árpamaláta és komló mellett búzamalátát, cukrot illetve malátakivonatot is felhasználnak a főzés során, s természetesen a felsőerjesztéses technológiát alkalmazzák. A sörlét főzés után a 12 km-re, Baileux-ban található palackozóba szállítják, amelynek kapacitása 40.000 üveg óránként. A sört ezután a palackban érlelik három hétig, majd ezt követően kerül kereskedelmi forgalomba. Az érlelődés természetesen itt nem fejeződik be, s köszönhetően a magas alkoholtartalomnak, a Chimay sörök hosszú éveken keresztül is tárolhatók, megőrizve eredeti karakterüket.

Chimay Rouge: A nem pasztörizált, 7% alkoholtartalmú, 0,33-as mellett 0,75 l-es üvegekben is forgalmazott sör másik elnevezése Premiere. Sötétbarna színű, az erjesztésnek köszönhetően gyümölcsös, barackos aromával bír. Íze édeskés, gyümölcsös, egyhe kesernyés és borsos beütéssel.

Chimay Blanche: Felsőerjesztésű, nem pasztörizált 8% alkoholtartalmú, aranyló színű tripel sör. A 0,33-as mellett 0,75 l-es üvegben is megvásárolható, másik elnevezése a Cinq Cents. Illatában a friss komló és az élesztő dominál, íze muskotályos, mazsolás, egy kis komlós keserűvel kiegészülve.

Chimay Bleue: A nem pasztörizált, 9% alkoholtartalmú, sötét ale típusú sör a 0,33-as mellett 0,75 és másfél literes (Magnum) kiszerelésben is kapható. Másik elnevezése Grande Réserve. Belgiumban ez a klasszikus, egyben legkedveltebb Chimay sör. Színe rézvörös, habja tömör. Íze friss, fanyar, jellegzetes gyümölcsös, borsos aromákkal, amely a több éves tárolás alatt jelentős változásokon megy keresztül.

Chimay Dorée: A mostoha testvér, a patersbier, melyet csak az apátságban isznak, illetve a közvetlen közelében található Auberge de Poteaupré fogadóban kapható. Kereskedelmi forgalomban nem kapható és csak nem hivatalos csatornákon kerül ki az apátságból néhány üveg – még a sörfőzde hivatalos weboldalán sem említik ezt a fajta sört. A 4.8% alkoholtartalmú sört a Rouge-hoz hasonló összetevőkből főzik, de színe sápadtabb és íze nem olyan erőteljes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.