Szent Patrik nap – ír ünnep a világban


Írország védőszentjéről március 17-én emlékeznek meg világszerte: mindenféle nemzetiségű emberek sereglenek össze Guinnesst inni, zöld ruhában parádézni. A hagyomány szerint ezen a napon halt meg ugyanis Patrik, az írek apostola. Az írül Lá ‘le Pádraig vagy Lá Fhéile Pádraig-nak nevezett nap az írek nemzeti ünnepe, munkaszüneti nap Észak-Írországban, Írországban, Montserratban, valamint Newfoundland és Labrador kanadai tartományban. Kanada többi részén, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban sok helyen megünneplik, de ott nem hivatalos ünnepnap.

Szent Patrik életéről már értekeztünk egy korábbi írásban, most csak röviden emlékezünk meg róla. 16 éves korában kóborló ír fosztogatók rabolták el otthonából, és a csatornán át Írországba hozták, hogy ott rabszolgaként dolgoztassák. Szorult helyzetében lett buzgó kereszténnyé. Fogságából megszökött, és visszatért Angliába, de fogadalmat tett, hogy életét az írek keresztény hitre térítésének áldozza. Pappá szentelték, és Írország reménybeli egyházának jövendő püspökévé nevezték ki. Ezután visszatért a csatorna túlpartjára, Armagh-ban telepedett le, és fantasztikus gyorsasággal, óriási számban evangelizálta a parasztságot és az ír nemességet. 30 éven belül Írország lakosságának nagy része megkeresztelkedett, az ország működő egyházmegyékre és egyházközségekre oszlott.

A mai napon Szent Patrikot és az ír nemzetet ír termékekkel és az ír kultúrához köthető szokásokkal ünneplik meg világszerte. Hordószámra folyik a Guinness sör, felvonulásokat tartanak karneváli hangulatban (Chicagoban akár még a folyót is zöldre festik ebből az alkalomból), szól az ír népzene, és mindenki zöldbe öltözik, hogy hódoljon Paddynek, az ír nemzetnek, az ír hagyományoknak, a manóknak, a tündéreknek, a szivárvány végén elásott kincsesládának, a lóherének – azaz mindennek, mi Írországhoz köthető…

Apropó szimbólumok! A Guinness nem szorul magyarázatra – szerencsére. De mi ez a lóhere kultusz, s ki az a zöldkapalos kis emberke, akibe lépten-nyomon belebotlunk? A Szent Patrik nap egyik jellegzetes szimbóluma a 3 levelű lóhere, tudniillik az ír apostol ennek segítségével magyarázta a Szentháromságot híveinek, szentbeszédeiben a 3 levél jelképezte az Atya, a Fiú, és a Szentlélek szentháromságát, melyek mégis egy létben egyesülnek, mely a növény szára. Követői hamar átvették a lóhere viselésének szokását. A Leprechaun-nak, ennek a kis erdei manó szerű emberkének (zöld ruhában és sapkában, bőr köténnyel) a legendája szintén a mai napig él az írek körében. A legenda szerint aki meglátja és nem téveszti szem elől, azt elvezeti egy kannányi aranyhoz, s még egy szivárvány is segíti utunkat, mutatja az arany lelőhelyét.

S miután Kelet-Európában Magyarországon rajonganak leginkább az ír kultúráért, s Budapest az ír tánc keleti fellegvára, említsük meg, hogy idén első alkalommal rendezi meg az itthoni ír közösség a Szent Patrik napi felvonulást Budapesten. Az időpont 2011. március 19., a tervezett program pedig a következő:

12:00-13:00: Brunch a felvonulás előtt – Becketts Irish Bar
13:00-13:45: Találkozó a Szabadság Téren
14:00-14:05: Gyalogos menet kezdete
14:15-14:30: GAA bemutató a Szent István téren a Bazilikánál
14:45-15:00: Irish Céilí táncbemutató a Vörösmarty téren
15:30-15:35: Befejezés a Guinness House-nál
15:35-17:00: Ír zene, tánc és mulatság a Pilvax Köz-ben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.