Kevesebb sör fogyott keleti szomszédunknál


Keményen megérezték a válságot a romániai sörgyártók: két év alatt 16%-kal csökkent a fogyasztás az országban. De amit mégis megisznak, az legalább hazai.

Nem hallgatott az “Igyunk, hogy felejtsünk” örök érvényű szállóigére Románia lakossága – vagy ha igen, akkor sör helyett valami konzisztensebbe fojtotta bánatát: a sörfogyasztás ugyanis a 2009-es óriási visszaesés után tavaly tovább csökkent.

A román sörgyártók egyesülete (BR), amelynek öt nagy gyártó – a Bergenbier, a Heineken Romania, a Romaqua Group, a United Romanian Breweries és az Ursus Breweries – a tagja, kedden hozta nyilvánosságra a tavalyi évre vonatkozó jelentését. Eszerint a 2008-as rekordmennyiségű, 20,2 millió hektoliteres fogyasztáshoz képest tavaly 17 millió hektoliter fogyott – ez 2008-hoz képest 16, tavalyelőtthöz viszonyítva pedig 3,5%-os csökkenést jelent.

Az adatok szerint tavaly egy romániai átlagban 78 liter sört ivott, ezzel folytatódott a 2009-ben kezdődött csökkenő trend. Az egyesület szerint ez azt mutatja, hogy a válság érintette a fogyasztókat, és megváltoztatta a fogyasztási szokásokat. 2008-ban az évi egy főre eső fogyasztás 93, 2009-ben pedig 81 liter volt.

Bár a legfrissebb adat, amely arról szól, hogy az emberek inkább szórakozóhelyeken, vendéglőkben és kocsmákban (on-trade) vagy boltokban (off-trade) vásárolnak sört, 2008-ból származik (ekkor 35-65% volt az on-trade/off-trade aránya), az, hogy a csomagolás szempontjából nem történtek jelentős változások, arra enged következtetni, hogy a többség továbbra is inkább otthon iszik sört: a Romániában eladott sörmennyiség 49,3%-a PET-palackos, 31,7%-a üveges, 16%-a dobozos, és csupán 3%-a csapolt.

A válság ellenére a sörgyártók tavaly is jelentős befektetéseket eszközöltek, 51 millió euró értékben, az állami költségvetéshez pedig a különböző adótípusok (szenvedélyadó, áfa, fizetések utáni és társadalombiztosítási adók) révén 270 millió euróval járultak hozzá – ez 7 millió eurós növekedést jelent az előző évhez viszonyítva.

A sörgyártók egyesületének elnöke, Jan Derck van Karnebeek arra hívta fel a figyelmet, hogy a sör nemzeti iparágnak számít, hiszen a legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy az országban eladott sör 99%-a hazai termék.

Az egyesület 5 tagja tavaly 15,3 hektoliter sört gyártott, 4,4%-kal kevesebbet, mint az előző évben, és több mint 4100 személyt foglalkoztat. A román söriparban a gyári munkásokat, az értékesítőket, beszállítókat, nyersanyagtermelőket beszámítva 96 400-an dolgoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.