Kevesebb sör fogy Szlovákiában is


Mintegy négy és fél százalékkal esett a szlovákiai sörfogyasztás tavaly a 2009-ben mért adatokhoz képest. A csökkenés nyilvánvaló, de kevésbé érezhető, mint a cseheknél, ahol nyolc-tíz százalékkal kevesebb sör fogyott. Roman Šusták, a szlovákiai sörgyártók szövetségének igazgatója szerint a csökkenésben a meglehetősen esős nyári időjárás játszhatta a legnagyobb szerepet, ezért fogyhatott kevesebb sör.

A nehéz gazdasági szituáció miatt a fogyasztók a kiadásaikat is jobban visszafoghatták. “A negatív számok ellenére nem tartjuk kritikusnak a szituációt, Csehországgal összehasonlítva, ahol 8-10 százalékos az esés, ez nem olyan rossz eredmény” – vélekedett.

A szlovákiai sörgyártók tavaly a hazai piacra 3,111 millió hektoliter sört gyárthattak, külföldről pedig további 600-800 ezer hektolitert importáltak. A kivitel 153 ezer hektolitert tett ki. Šusták véleménye szerint a kereslet csökkenése nem folytatódik az idén, a piac stabilizációjára lehet számítani. A szlovák sörfőzdék ugyanakkor a sörre vonatkozó adók emelésétől tartanak, igaz, tavaly nem sikerült elfogadni a parlamentben a 49 százalékos emelésre vonatkozó javaslatot.

Zuzana Lošáková, a Topvar szóvivője szerint ennek lesz a legnagyobb hatása a hazai sörgyártók helyzetére. “Ha például növekedne a sör jövedéki adója, további nehéz évekre és a piac csökkenésére számíthatunk, a szektor helyzetét a törvények módosítása is befolyásolhatja. 2003-tól, az adók emelkedésétől kezdve a szlovák sörpiac állandó csökkenést mutat, ami többek között azt eredményezte, hogy a tizenkét sörfőzdéből hét bezárt” – hangsúlyozta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.