Keserű Méz (6,2% 14,6 B) – szűretlen világos sör a fóti sörfőzdéből


A Keserű Méz a fóti sörfőzde különlegessége, és egyben az új magyar sörfőzés első nagy meglepetése. Kísérleti sör, mely új műfajt teremtett. A “hopláger” – ez a triplán komlózott, erős lágersör – Magyarország válasza az amerikai sörforradalom ikonikus sörére, az India Pale Ale-re.

A magyar kisüzemi sörfőzés legjavát felvonultató Főzdefeszt és a gasztro-forradalom az elmúlt évben átrajzolta a magyar sörfőzés térképét. Egyre több hazai kézműves sörfőzde ismeri fel, hogy nem a nagy sörgyárak kínálatával kell versenyeznie, hanem egyedi, különleges sört kell készítenie, ha életben akar maradni.

A fóti sörfőzők egy egészen egyedi ízvilágú sört fejlesztettek ki, ami tulajdonképpen nem más, mint egy erős, édes lágersör, melynek ízét mindenekelőtt a keserűkomló adja. A bőségesen adagolt világos maláta magas Balling fokot és erős édességet ad, ami magabiztosan hordja a hátán a tekintélyes mennyiségű Magnum keserűkomlót és a finoman adagolt Spalt Select aromakomlót. 2000 liter sörbe több mint 10 kg komlópellet került. Ami azt jelenti, hogy egy korsó sörben 2,5 g komló lakik.

Az újhullámos sörfőzést az ízek harmóniáján túl az identitás, a kifejezőerő és az egyediség foglalkoztatja. A Keserű Méz valódi feszültséget hordoz magában: vibráló és energikus. A maláta édessége kekszes, virágmézes; gyümölcsös aromái sárgadinnyét, mangót idéznek; komlókaraktere pedig virágos, gyógyfüves, herbális. Opálosan áttetsző folyadék erős, hófehér habbal.

A szűretlen sör élő anyag: mind látványra, mind ízre folyton változik, fejlődik. A friss szűretlen sörben sok élesztő lebeg, teste szinte harapható, keserűsége vibráló. Az élesztő idővel leül a hordó aljára, és ennek a folyamatnak a végére a szűretlen sör szinte tükrös tisztaságúvá válik – ezzel együtt az íze is simogatóbb, letisztultabb lesz. A Keserű Méz pasztörizálatlan sör, szavatosságát tartósítószerek helyett a magas alkoholfok és a fertőtlenítő hatású komló adja. Szűretlensége és pasztörizálatlansága nemcsak hihetetlenül ízessé, de nagyon egészségessé is teszi. Ebben a sörben minden benne van, ami a sört a világ legnépszerűbb italává tette.

Vigyázz, csúszik!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.