Spanyol kutatók újabb érdekes eredményeket hoztak napvilágra a sörök vizsgálatával kapcsolatban. A tudósok negyven sörfajtát teszteltek, és felfedezték, hogy a barna sör sokkal több szabad vasat tartalmaz, mint a világos, vagy alkoholmentes italok. Mint ismeretes, a vas igen fontos szerepet játszik az emberi táplálkozásban, emellett segít oxidálni azon szerves összetevőket is, melyek ezen italok stabilitását és ízét kölcsönzik.

A Valladolidi Egyetem vizsgálata során öt kontinens negyven sörtípusát elemezték ki. Az elemzés szerint a barna sörök átlagos szabad vas tartalma 121 ppb (ezermilliomod rész), míg a világosoké 92, az alkoholmenteseké pedig 63. Carlos Blanco, a vizsgálat társszerzője szerint, bár ezek a mennyiségek apróak, a különbségek nyilvánvalóak, és az előállítási folyamatoknak, vagy nyersanyagoknak köszönhetőek. A Journal of the Science of Food and Agriculture folyóiratban megjelent vizsgálat azt jelzi, hogy a magasabb vastartalom a barna sörben megmagyarázható az előállításnál alkalmazott maláta- és komlókivonatokkal.

Azonban a világos sör gyártása egy szűrési szakaszt is felölel, melynek során kovaföldet alkalmaznak. Ez az üledékes kőzet porózus anyag mikroalgákkal, amelyek világosítják a sört, emellett csapdába ejtik a vasat, így annak koncentrációja csökken. Az alkoholmentes sör pedig vákuumgőzöléses folyamatokon esik át, melyek során eltávolítják az alkoholt. Ez az eljárás szintén eltávolítja a vasionokat, mivel azokat az illékony molekulák magukkal viszik.

A vizsgálat 17 spanyol sörfajtát, és 23 más országból valót vizsgált. Ezek között 28 világos, 6 barna és 6 alkoholmentes itóka volt. A legmagasabb vastartalommal rendelkező italnak egy spanyol barna sör (165 ppb) és egy mexikói barna sör (130 ppb) bizonyult. A legalacsonyabb vastartalmú egy holland (44ppb) és egy ír (47 ppb) sör volt.

A vas és egyéb fémek szintjének lemérése a sörben nemcsak azért fontos, mivel ezek lényegesek az emberi táplálkozásban, hanem az erjesztési folyamatot érintő relevanciájuk miatt is. A sör fémszintjei meghatározhatják érzékszervekkel észlelhető tulajdonságait, stabilitását és minőségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.