Számítógéppel vezérelték a sörélesztőt svájci kutatók


Visszacsatolásos kört építettek ki számítógép és az élesztőgomba között svájci kutatók, így sikerült pontosan szabályozniuk bizonyos gének ki- és bekapcsolódását. A tudósok a sörélesztő néven ismert sarjadzógombát vizsgálták, de a számítógéppel vezérelt biotechnológiai folyamatok révén például bioüzemanyagot is gyárthatnak baktériumokkal.

A Nature Biotechnology című tudományos folyóiratban részletesen ismertetett tanulmányban a számítógép egy erős fényforrás ki- és bekapcsolódását vezérelte, a vizsgált gén kifejeződése pedig a kapott fénytől függött. Az új típusú vezérlés biotechnológiai folyamatok irányított lefuttatását teszi lehetővé a jövőben, például baktériumokkal gyártathatnak szabályozott módon bioüzemanyagot.

John Lygeros kutatásvezető, a zürichi műszaki egyetem munkatársa csoportjával a Saccharomyces cerevisiae elnevezésű élesztőgombát vizsgálta – számolt be róla a BBC hírportálja. A sörélesztő néven is ismert sarjadzógomba az egyik legfontosabb élesztőfaj, kenyérsütésnél és sörfőzésnél használják. A sötét színű gyümölcsök, például a szilva vagy a szőlő héján lévő fehér rétegben is jelen van, mert a növényi kutikula viaszanyagaiban is megél. A Saccharomyces cerevisiae a fermentációs eljárásokban leggyakrabban alkalmazott mikroorganizmus, egyúttal a legtöbbet tanulmányozott eukarióta modellszervezet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.