Miskolcnak ízlett a kézműves sör


Miskolcon a március 15-i ünnepi hét összefonódott a sörkultúrával és a kézműves sörökkel. Kedden rendezték meg nyolcadszorra a Miskolci Nemzetközi Sörversenyt, melyen a több tucat hazai kézműves sör mellett, a magyarországi nagy sörgyárak és kisebb-nagyobb külföldi sörfőzdék is részt vettek. Az összes nevező közül a zsűrinek a legjobban a Schneider Weisse nevű kelheimi (Bajorország) búzasörfőzde csúcssöre, az Aventinus ízlett – ami nem meglepő tekintve, hogy ez a világhírű családi főzde évtizedek óta Németország egyik legsikeresebb sörfőzdéjének számít, búzasöreiknek egészen egyedi trópusi bujaságú illata valóságos védjegy a szakmában.

A második legtöbb pontszámot már egy magyar sör, a legjobb pesti kocsmákban – pl. a Lonely Planet által a világ harmadik legjobb kocsmájának kinevezett SzimplaKertben – egyre népszerűbb fóti hopláger, a Keserű Méz kapta. A szűretlen, pasztőrizálatlan, leveles komlóval készült erős lágersör a maga agresszív komlós frissességével és vadvirágos, mézes zamatával valóban kitűnt a mezőnyből. Szintén maximumközeli pontszámot kapott az októberi Főzdefeszt közönségdíjas söre, a Csobánkai Kézműves Serfőzde éjfekete stout-ja, a Fekete Bárány, és a házisörfőzők által tavaly alapított új lengyel Browar Pinta Atak Chmielu (Komlótámadás) nevű IPA-ja, valamint a győrzámolyi Bors nemrég bemutatott Sherwood Ale nevű barna söre.

Több magyar főzde is jól szerepelt a versenyen, mint pl. a balassagyarmati Palóc sör, a csepeli Rizmajer, a diósgyőri Gyertyános és a Békésszentandrási Sörfőzde. A legjobb söreikkel nevező nagyüzemiek is szép eredményeket értek el, a Heineken Hungária két ezüstérmet kapott a Soproni 1895-re és a Soproni Démonra, a Dreher egy ezüstérmet a Dreher Bakra.

Pénteken és szombaton a miskolci belváros legszebb terén, a Szinvaparton megtartották az idei első Főzdefesztet, melyen Arany József, a zsűri elnöke (és a Borsodi Sörgyár nyugalmazott sörmestere) a nagyközönségnek is bejelentette a verseny eredményeit. A miskolci közönség nagy számban tette tiszteletét a 4 Borsod megyei (Serforrás, Mályi Ászok, Gyertyános és a kazincbarcikai HBH) és 3 Pest megyei (Fóti, Brandecker, Rizmájer) sörfőzdét bemutató sörmustrán. A fesztivál legnépszerűbb sörei voltak a Serforrás hordóérlelt Kortya, a Gyertyános feketecsokoládés és meggyes sörei, és a Mályi Ászok tökéletesített búzasöre.

A sörverseny és a fesztivál sikerére való tekintettel biztosra vehető, hogy a Miskolc Város Önkormányzata, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete és a Főzdefeszt jövőre is összefog majd, hogy a belvárosban bemutassa a magyar kisüzemi sörfőzés gyöngyszemeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.