Három év után tavaly újra nőtt a sörtermelés Csehországban


Hároméves visszaesés után tavaly újra nőtt a sörgyártás Csehországban. Az éves szintű emelkedés 2,7 százalék volt a 2010-es 15,7 millió hektoliterről – közölte a cseh sörgyárak szövetsége csütörtökön.

A csehországi sörgyárak termelése 2007-ig folyamatosan emelkedett, mégpedig a 2007-es rekordnagyságú 19,9 millió hektoliterre. Ezt követően 2008-ban fél százalékos, 2009-ben hat százalékos, 2010-ben pedig 8,6 százalékos volt a termelés csökkenése. Piaci szakértők szerint mindez alapvetően a nemzetközi gazdasági válság következménye volt, visszaesett a hazai fogyasztás és csökkent a Csehországba látogató turisták száma is. Ugyanakkor 2010-ben emelkedett a sör után fizetett áfa.

“Nem magas a tavalyi termelésnövekedés, de fontos, mint az első fecske. Pozitívum, hogy a sörgyárak a piac nyomása következtében számos újítást vezettek be, s nem utolsó sorban ismét nő az export is” – mondta újságíróknak Frantisek Sámal, a szövetség elnöke. Tavaly a cseh sörkivitel 4 százalékkal emelkedett.

Szakértői becslések szerint tavaly Csehországban mintegy 500 féle sört főztek, és ez a szám fokozatosan bővül. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyümölcsízű sörök. Nő a dobozos sörök közkedveltsége is.

A cseh söröket összesen több mint 60 országba exportálják. A szövetség kimutatása szerint tavaly csökkent az olcsó szlovákiai, magyarországi és lengyelországi sörök behozatala Csehországba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.