Áldott sör utazik a Vatikánba


Speciálisan a Vatikán számára a húsvéti ünnepekre főzött pilseni sör indult útnak hétfőn délután a nyugat-csehországi Pilsenből Rómába. A 2012 darab félliteres üveg sört február és március folyamán készítették, az alapanyagokat és az egész munkamenetet annak kezdetén Frantisek Radkovsky pilseni püspök megáldotta.

A világhírű sörgyár erre az alkalomra egy cseh kristályból készült hagyományos pilseni korsót is rendelt a Novy Bor-i üveggyárban, amelyet húsvéti ajándékként küldenek a sörrel együtt XVI. Benedek pápának. A küldeményt Pavol Vosalík cseh nagykövettől Rómában Tarcisio Bertone kardinális veszi majd át.

“A pilseni sör eddig nem rendszeresen, de megjelent a Szentszéknél. Mi most szeretnénk hagyományt teremteni. A sörküldeményt eredetet igazoló papírokkal láttuk el, és a pápának szóló személyes ajándékként csatoltunk hozzá egy eredeti poharat is. Ezt a jövőben megismételjük” – közölte Václav Berka, a sörgyár képviselője újságírókkal.

A kristálypoharat Lars Kemper német szakember tervezte, és a Novy Bor-i Lasvit üveggyárban gyártották. A háromdecis eredeti üvegpohár mestermunka, elkészítése a kristályüveg köszörülése következtében 20 napig tartott – tájékoztatott Berka.

Pilseni értesülések szerint a sör egy részét a pápai kúria a zarándokok között osztja szét. Jelképes, hogy a sör gyakorlatilag a húsvét előtti böjt egész ideje alatt érett be, és utána töltötték üvegekbe.

A pilseni sör nagyon kedvelt az olaszok körében, a sörgyár évente több tízezer hektoliter sört értékesít az országban.

“Ha külföldi útjaim során azt mondom az érdeklődőknek, hogy katolikus püspök vagyok Pilsenből, nem nagyon tudnak mit kezdeni vele. Ha azonban azt mondom, hogy ott vagyok püspök, ahol a Pilsner Urquellt főzik, akkor szinte mindenki tudja, cseh sörről és cseh városról van szó” – jelentette ki a püspök. Zavarja azonban, hogy ennek ellenére néha a világban mégis német sörnek mondják és tartják a pilsenit.

A sör megáldása régi, de mára már kiveszett hagyomány Csehországban. A püspök szerint valamikor a legtöbb sört a kolostorokban főzték, és ott természetes volt, hogy azt meg is áldották.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.