Sörfőzde reneszánsz Magyarországon


A kisüzemi sörfőzdék Magyarországon a sörpiac belföldi választékát színesítik, sörkülönlegességeket állítanak elő. Termelésük a magyarországi sörelőállítás 0,2 százalékát teszik ki évente – mondta az MTI érdeklődésére Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke.

Magyarországon mintegy 50 kis sörfőzde működik, ezek mintegy háromnegyedét képviseli az egyesület.

Kis sörfőzdének tekinthető az a sörelőállító-műhely, amely 20 ezer hektoliter alatti mennyiséget készít évente. Emlékeztetett arra, hogy a főként családi tulajdonban lévő kis sörelőállító üzemek általában 500 liter és 2.500 liter közötti mennyiséget készítenek naponta.

Az egyesület elnöke a cégek összesített árbevételét nem tudta megbecsülni, ugyanakkor elmondta, hogy 2010-ben a cégek mintegy 100-110 millió forint jövedéki adót fizettek be az államkasszába. Ennek mértékét a múlt évben – annak érdekében, hogy a kormány segítse a kisvállalkozásokat – felére csökkentették.

Vaskó György szerint a kis sörfőzdék azokat a piaci réseket tudják betölteni belföldön, amelyeket a nagy sörgyárak szabadon hagynak, leginkább a sörkülönlegességek előállításában.

Ilyennek nevezte a szakember az ízesített söröket. Emlékeztetett arra, hogy a nagy sörgyárak ízesített italai “nem mások, mint üdítőitalok”, mivel alkoholtartalmuk 2 százalék, vagy az alatti mértékű. A kis sörfőzdék viszont valódi söröket, 4-6 százalék alkoholtartalmú italokat ízesítenek különféle módon.

Vaskó György szerint a fejlődés ezen a területen az lehet, ha a sörelőállító üzemek komplex módszerrel értékesítik termékeiket, vagyis megjelennek velük különféle fesztiválokon, illetve helyben a kistérségekben, valamint a maguk által üzemeltetett panziókban, vendéglátóhelyeken értékesítik azokat. A szakember megjegyezte azt is, hogy a kisüzemi sörfőzés drágább, mint a nagyüzemi, ezért a kis sörfőzdék termékeinek ára is magasabb. A nagy magyar sörgyárak összesen évente mintegy 6 millió hektoliter sört állítanak elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.