Németország: sörkert-szezon kétszázadszor


A bajor hagyomány, amely időközben egész Németországot meghódította, kerek számot ünnepel. “A legújabb felmérés szerint a külföldi vendégek 60 százaléka a kellemes hangulat miatt választja Németországot úticéljaként, 93 százalékukat pedig a hagyományos ételek és italok vonzzák Németországba” – hangsúlyozza Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatótanácsi elnöke.

A Németországba látogatók körében a sörkertek fontos szerepet játszanak a kulináris élvezetek terén. A sörkertek hagyománya Münchenből és környékéről indult. Mintegy kétszáz évvel ezelőtt a sörfőzdék tűzvédelmi okokból csak a téli hónapok alatt működhettek. A sört ezért pincékben kellett tartani, hogy a nyári hónapokban még élvezhető legyen. A hőmérséklet csökkentése érdekében a pincék tetejét kaviccsal szórták be, és gyorsan növő gesztenyefákat ültettek. A sörfőzőmesterek az így kialakult kerteket arra használták, hogy sört és ételeket árusítsanak. A vendéglátósok támadást indítottak a konkurencia ellen, amelynek eredménye 1812-ben a sörkertrendelet lett: aki továbbra is a szabad ég alatt akarta elfogyasztani a sörét, az ételéről saját magának kellett gondoskodnia. Innen ered a még ma is élő hagyomány, amely a bajor kényelem és felszabadultság márkajelzése is egyben.

Münchenben és Felső-Bajorországban a sörfőzdék és sörkertek 2012-ben fúvós zenével, Schuhplattler táncosokkal és hagyományos néptáncegyüttesekkel, illetve különböző rendezvényekkel ünneplik a sörkertek 200. születésnapját. Így például a Sör- és Oktoberfest-múzeumban időszaki kiállítás látható “200 éve sörkertek” címmel, a müncheni sörfőzők pedig június 23-án a Müncheni sörfőzőnap alkalmából várják az érdeklődőket a Viktualienmarkton.

A sörkertek már régóta nemcsak bajor jelenségnek számítanak, hanem egész Németországban megtalálhatók. A legnagyobbak természetesen Münchenben üzemelnek, ahol összesen több mint 110 sörkertben mulathatnak a vendégek. Ilyen például a 8 ezer férőhelyes Hirschgarten, az 5 ezer vendéget befogadó Augustiner az Arnulfstrassén vagy a 4 ezer ülőhellyel büszkélkedő Paulaner a Nockherbergen. De Hamburgban, Drezdában, Düsseldorfban és még sok más német városban is a sörkertekben találkoznak a helyiek és a vendégek egy hűsítő pohár sörre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.