A sörgyártók szerint egyértelműen áremelkedéshez és a fogyasztás csökkenéséhez vezet az, ha januártól 10 százalékkal emelkedik a folyékony kenyér jövedéki adója (az áfa ráadásul a magasabb jövedéki adóra rakódik rá, így a hatás a fogyasztói árban fokozottan jelenik meg).

Kedden nyújtotta be a kormány a korábban megszellőztetett, egészségügy számára többletforrást biztosító törvénymódosító javaslatot. Az indoklás szerint “a kormány kiemelt törekvése az egészségügy forráshelyzetének javítása”. “A törvényjavaslat ennek érdekében a forgalmi-fogyasztási jellegű adóknak minősülő jövedéki adóban és népegészségügyi termékadóban egyes termékek adómértékének emelését fogalmazza meg.

Az adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, melyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent, azaz a törvényjavaslat egyfelől az egészségügy számára többletforrást teremt, másfelől pedig a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhülhet az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége” – olvasható a törvényjavaslat általános indoklásában.

A sör, a pezsgő és a köztes alkoholtermékek (például a 4-5 százalékos alkoholtartalmú, gyümölcsízű szénsavas üdítők) jövedéki adómértéke 10 százalékkal emelkedik. A részletes indoklás szerint “fontos összefüggés, hogy valamennyi adómérték-emeléssel érintett termék fogyasztása egészségkockázatot hordoz, így a bevétel-növelés mellett az egészségpolitikai célok akként is teljesülnek, hogy e termékek kereslete csökken”.

A bejelentés után Csíkné Kovács Klára, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke elmondta, hogy a kormány nem egyeztetett a jövedéki adó emeléséről a szakmai érdekképviseletekkel, a tervezett lépések meglepetésként érkeztek.

Az elnök úgy látja, az adóemelést a gyártók biztosan nem tudják majd “lenyelni”, azaz – legalább egy részét – biztosan áthárítják a fogyasztókra. Ez viszont áremelkedéshez, így minden bizonnyal a fogyasztás csökkenéséhez vezet majd, így a kormány nem éri majd el a várt jövedéki-és forgalmi adó bevételeket.

Csíkné Kovács Klára szerint az adóemelés az iparági növekedést, a befektetési kedvet is csökkenti majd, veszélybe kerülhetnek a sörgyári fejlesztések, közvetve pedig 25 ezer, a söriparból élő család életét nehezítheti meg az, ha csökken az ágazat profitabilitása.

A Sörgyártók Szövetségének elnöke ugyanakkor bízik abban, hogy lesz lehetőségük konzultálni a törvényjavaslatról, mint mondta, ők 5 százalék feletti adóemelést semmiképp sem tartanak reálisnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.