Sör és gasztronómia a miskolci sörfesztiválon


Miskolcon rendezik szeptember 6-9. között az ország legnagyobb sörfesztiválját: a Népkertben három színpad, kétszáz árus, ismert hazai és nemzetközi zenekarok, egy kétezer fős sátor és természetesen sör várja a látogatókat. Az esemény sajtótájékoztatóján Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Hajdú Péter, a sörfesztivál ötletgazdája ismertette a részleteket.

A városvezető elmondta, több éve tart a törekvés, hogy Miskolcon igényes programokat rendezzenek, de az idei év jelentős előrelépést jelentett a város életében.

– Az arculat- és gondolatvilág-váltáson átesett, tizenkettedik operafesztivált komoly visszhang kísérte szerte az országban, és a Cinefest filmfesztivál is számos dicséretet kap évről évre. Ide tartozik a jövő évben megrendezendő Európai Színiakadémiák Találkozója és a nyári Határon Túli Magyar Színházak Találkozója, a gasztronómiai fesztiválok sorát pedig a miskolci sörfesztivállal bővítjük, mely a legnagyobb lesz az országban, a németországi Octoberfesthez hasonlatos – sorolta Kriza Ákos. Az ötlet Hajdú Péter televíziós műsorvezetőtől származik, aki egy miskolci barátjával választotta ki a helyszínt.

– Örülök, hogy a borsodi megyeszékhely helyt adott a rendezvénynek. Számomra, ha sörről van szó, a megye és Miskolc jut az eszembe. 200 árus, 130 nagyobb stand és egy kétezer fő befogadóképességű sörsátor várja majd az érdeklődőket. Utóbbiban lesz az egyik színpad, emellett lesz egy szabadtéri nagyszínpad, illetve a sportcsarnokban is lesznek koncertek.

A szervező hozzátette, a Görgey utcát lezárják a fesztivál idejére – jelezve a rendezvény volumenét.A három nagyobb sörgyár mellett jelen lesznek a kisüzemi sörfőzdék is, hiszen, mint Kriza Ákos hangsúlyozta, Miskolcon, illetve a megyében készül a hazai kézműves sörök negyede, és a városban működik Kelet-Európa legnagyobb kézműves gyártója.

A gasztronómiai esemény emblematikus étele természetesen a perec lesz.A sör mellett főszerepet kap a zene, három nemzetközi sztárvendég lép fel a Népkertben: Thomas Anders és a Modern Talking, a Boney M, valamint a Mr. President koncertjein nosztalgiázhatnak a fesztiválozók. A külföldiek mellett népszerű hazai bandák is fellépnek – “tematikus” helyszíneken. A nagyszínpadon a Csík zenekar, a Magna Cum Laude és a Hooligans, a sátorban a mulatós zene nagyjai (Lagzi Lajcsi, Kökény Attila, Bódi Guszti, Bangó Margit, Zoltán Erika, Fásy Ádám), míg a sportcsarnokban a Bëlga, a Kiscsillag, Ganxsta Zolee és a Kartel, valamint Kasza Tibi biztosítja a hangulatot.

Hajdú Péter kiemelte, nem alakítanak ki koncertteret, hanem a klasszikus sörfesztiválokra jellemző sörpados megoldást választották. A szervező elmondta, mintegy százezer látogatót várnak a sörfesztiválra – a kapcsolatot felvették Miskolc testvérvárosaival, Kassával és Aschaffenburggal is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.