Meghökkentő kocsmai leletbe botlottak a régészek


A római legionáriusok és a kaledón törzsek együtt iszogathattak abban a kocsmában, amelynek maradványait Skóciában, a legészakibb római erőd mellett találták meg.

A mai Stracathróban, az Angus tanácsi kerületben lévő erőd az első szárazföldi, 16 kilométeres római védrendszer, mai nevén Gask Ridge része volt. Építését 70 táján fejezték be, ötven évvel korábban, mint Hadrianus falát, és 70 évvel Antoninus falát megelőzve.

A római Gask-projekt keretében a régészek a területet geofizikai módszerekkel vizsgálva megtalálták az erőd melletti települést, s benne a kocsmát – olvasható a The Scotsman online kiadásában.

A római vendégfogadó ivója nagy négyszögletes helyiség volt, de találtak egy kikövezett térséget is, amely a mai sörkertekhez hasonló szerepet töltött be.

Brigitta Hoffmann, a projekt társirányítója rámutatott, a délebbre lévő erődök közelében létesültek polgári települések, amelyek ellátták minden szükségessel a katonaságot.

“Eddig úgy véltük, hogy északon nem engedték a civil lakosságot letelepedni az erődök közelében, túl veszélyesnek tartva a szomszédságot. Úgy látszik, hogy a helyi közösségek és a római katonaság közötti kapcsolatok sokkal összetettebbek voltak, mint eddig feltételeztük” – hangsúlyozta Hoffmann.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.