Nyár végére elkészül a Sörárium


A Sörárium megnyitását 2013 májusában jelentették be, idén viszont – ha minden a tervek szerint halád két-három hónap múlva – már be is járhatjuk az interaktív sörmúzeumot. A munkálatok már a befejezés felé közelednek, a Kossuth téren sétálva pedig láthatjuk a Sörárium képével dekorált Városháza sarkát.

A Sörárium a Városháza pincéjében kerül kialakításra, ahol eredetileg tüzelőanyag rektár volt, bár a felújítás alatt a kivitelezők találtak olyan befalazott helyiséget is, ami földes törmelékkel volt feltöltve – bizonyára ezzel az épület felvizesedését szerették volna megakadályozni. A Sörmúzeumot eredetileg már tavaly szerették volna átadni, de a munkálatok során számos problémával találkoztak a kivitelezők.

Kállai Ferenc, a kivitelező cég műszaki vezetője elmondta, hogy közel 1500 köbméter földet kellett kitermelniük a pincéből, emellett a vízfeltöréssel is gondjuk akadt. Az elöregedett vezetékeket is cserélni kellett, ráadásul az udvaron álló fa gyökere is a falba nőtt, amit szintén különleges eljárást kívánt. Most már a vakolást és a gépészeti munkákat végzik, így 2-3 hónap múlva már a közönség számára is elérhető lesz a múzeum.

Az ezer négyzetméteren elterülő, nyolc helyiségből álló kiállítóterületen végigkísérhetjük a sörgyártás folyamatát, megismerhetjük a sör történetét. A belső tér kialakítása steampunk stílusú lesz, viktoriánus hangulatú berendezéssel, így az 1884-ben épült, eklektikus stílusú Városháza épületéből kilépve hangulatos múzeumba érkezhetünk.

Lesz sörtörténeti interaktív kiállítás, sörtörténeti hangulatszoba, de a sörkészítéshez szükséges eszközöket is megtekinthetjük, emellett korabeli plakátkiállítás, panoptikum is helyet kap, de lesz elmaradhatatlan látvány sörfőzde és látványsöröző is.

Fejér Andor alpolgármester szerint a Sörárium igazi turisztikai látványosság lesz, ahol hosszú órákat is eltölthet majd a látogató, hiszen annyi információ és lehetőség várja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.