Saját márkás sört is kínál a Gellért Söröző


A Pest-Buda “sörözőpárbajban” erősen lemaradó budai oldal most egy nagyot lépett előre. Nem elég, hogy megújult a Gellért Söröző beltere, konyhája és sörfelhozatala, most egy terasszal is bővült a kínálat, ráadásul két, saját márkás sörrel is előrukkolt a hely. Finom ételek, jó sörök, nem is drága. Erősen ajánlott.

Egy kis előtörténet. A história szerint valamikor a húszas években Gundel Károly kezdte egy polgári étteremmé fejleszteni, és terasszal bővíteni a Gellért Szálló addig saját konyhával nem rendelkező, nem is inkább a szállóvendégeket, hanem az arra járó turistákat, polgárokat kiszolgáló sörözőt. Az egyre divatosabbá váló hely azonban nem kerülhette el a történelem viharait: a háborúban szétlőtt szálloda újjáépítéséhez verbuvált munkások itt eresztették ki egy sör és egy kevert mellett a fáradt gőzt, majd a nagyközönség számára is egyfajta talponállóként funkcionált, mígnem a 60-as években söröző lett belőle.

A nagy változást a 2015-ös év hozta, amikor megújult beltérrel és konyhával, élén egy kreatív és ambiciózus séffel, Frideczky Andrással egy új kor köszöntött be a Gellért Söröző & Brasserie életében. Illetve az aktív tavaszi napsütés szabadba csábító sugaraival egyidőben megnyílt a Söröző terasza is, amivel teljesen kikerekedett a történet.

És elérkezett ezzel a jelenkor, ahol a napfényes teraszon – nem messze a dunai szellő finom leheletétől – olyan ételeket szolgálnak fel, amik éppen az évszaknak megfelelően, frissen kerülnek asztalunkra. A nemrég nyílt kiülős rész kiválóan alkalmas nyár délutáni beszélgetésekre a szálloda melletti fák jótékony árnyaival, és a Gellért-hegyre néző romantikus kilátással. Péntekenként az első, vagy sokadik randevúhoz és baráti sörözésekhez a Rock Lívia Acoustic szolgáltatja a háttérzenét, míg szombatonként DJ keveri a fülünkbe valót.

Mindemellett érdemes a kilátásról és a söröskorsó aljáról pillantásunkat az étlapra vetni, ahol dunai halak és disznótoros ételek hozzák az igazi magyar vonalat, némi finom, hivalkodásmentes csavarral. Így előételnek – és természetesen a huszonkét (!) féle kézműves sör mellé – a klasszikus tapasok helyett itt lágy lecsókrémet ehetünk ropogós, húsos kolozsvári szalonnával vagy éppen csirkemájjal, kissé ecetes hagymával és puha kenyérrel. Ha pedig megágyaztunk a gyomrunkban, jöhet az omlós kecskegida, ínycsiklandozó hagymás burgonyagombóccal, de a halakra is érdemes odafigyelni: ropogósra sült, bőrös szürkeharcsa steak üdítően citrusos tarhonyával, friss reteksalátával vagy csuka laska gombával, kápia paprikával, és angolzeller krémmel képviselik a vízi vonalat. Az étlapon nem érdemes figyelmen kívül hagyni a toros oldalt sem, ahol a hagyományos “toros” ételek mellett megkóstolhatjuk a liba és a kecske kolbász markáns ízét is.

A nyáresti sörözésekhez 22 órától GellértLITE néven sörkorcsolyák, kencék és szendvicsek is készülnek. Öblítésre a népes kézműves sörkínálat mellett a hely saját, egyedi címkés söreit, a Giorgiót és a Gerardót ajánljuk, mely Buda élén száll szembe a kézműves sörforradalom pesti oldalával, ráadásul a folyékony kenyér kínálat a pénztárcánknak is könnyű, a Giorgónak például 350Ft-ért mérik korsóját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.