Még a piramisok is sörből épültek – 13+1 érdekes tény a nemzetközi sörnapon


2012 óta minden évben augusztus első péntekjén ünneplik a nemzetközi sörnapot. A kezdeményezés egy amerikai kiskocsmából indult, azóta bárok, éttermek, kocsmák, sörfőzdék ezrei csatlakoztak és immár több mint száz országban ünneplik meg augusztusban a folyékony kenyeret.

Az ünnep szervezői arra ösztönzik a résztvevőket, hogy ezen a napon hívják meg egy italra azokat, akik egész évben azért dolgoznak, hogy mindig lehessen a sörivók poharában kedvenc italukból. Az nemzetközi sörnap alkalmából a Soproni összegyűjtött néhány érdekes, sőt megdöbbentő tényt a sörről, amelynek jóízű, de mértékletes fogyasztására biztat.

1.A sör – a víz után – a világ egyik legrégebbi itala, feltételezhetően már a korai neolitikumban (körülbelül Kr. e. 9500) ismerték és fogyasztották.

2.Az ősi Egyiptomban a gízai piramisokat építő munkásoknak napi 4 liter sörrel fizettek.

3.A világ legerősebb söre a skót Brewmeister “kígyóméreg” elnevezésű terméke, amely 67,5%-os alkoholtartalommal rendelkezik, szemben az átlagos 5%-kal.

4.A sör segítségével megelőzhető a vesekő. Egy friss amerikai kutatás szerint a naponta elfogyasztott egy üveg ital, akár 40 százalékkal csökkentheti a betegség kialakulásának veszélyét.

5.Magyarország kedvenc söre a Soproni, amelyet több, mint 120 éve állítanak elő. A Soproni sör olyan hűséges Magyarországhoz, mint Sopron városa, hiszen a Magyarországon gyártott nagyüzemi sörök közül a Soproni az egyetlen, amely 100% magyar árpából készül.

6.A világon a legtöbb sört a csehek fogyasztják. Az évente egy főre jutó fogyasztás közel 150 liter, amivel magasan a ranglista élén járnak.

7.A világ legdrágább söre a belga “Vielle Bon Secours”, amelyből csupán egy üveg 1000 dollárba kerül.

8.Az ókori Babilóniában olyan komolyan vették a sörfőzés tudományát, hogy aki rossz italt készített, azt megfojtották a saját főzetében.

9.A cenosillicaphobia az üres söröskorsótól való félelmet jelenti, amely egy létező betegség.

10.A világ legrégibb, még iható sörét 2010-ben találták meg egy 19. század elején elsüllyedt hajóroncson Finnország közelében. A mélység és a hideg által konzervált italokra a füstös jegy és a kissé savas utóíz volt jellemző.

11.A világ legnagyobb sörfesztiválja az Oktoberfest, amelyet minden évben Münchenben rendeznek meg. A mulatság 16 napon át tart, késő szeptembertől október első hétvégéjéig, és évente több mint 6 millió látogatót tudhat magáénak a világ minden tájáról.

12.A sörnek számos pozitív hatása van az egészségre: erősíti a csontokat, mivel szilikonban gazdag, amely segíti a kalcium és a különböző ásványi anyagok beépülését a csontszövetekbe. A benne lévő gabona, komló és élesztő szénhidrátot, egy kis rész B-vitamint és káliumot tartalmaz. A sörfogyasztás hozzájárul a szívproblémák és a szellemi teljesítmény gyengülésének megelőzéséhez.

13.Csak 2013 óta számít alkoholos italnak Oroszországban a sör.

14.A sört a szó legszorosabb értelmében a hajunkra is kenhetjük: itt is képes kifejteni előnyeit, ugyanis a benne található maláta táplál és puhít, míg az élesztő erősíti a hajhagymákat és dúsítja az egész hajkoronát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.