A Sörgyártók a NAV-hoz fordultak a kisüzemi sörfőzdékkel kapcsolatban

A HVG cikke nyomán levélben fordult a NAV Jövedéki Főosztályához a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A nagy hazai sörgyártókat tömörítő szervezet arra kérte a hatóságot, hogy vizsgálja meg miként lehetséges, hogy a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által publikált 3%-os piaci részesedés után csak e mennyiség töredékének megfelelő jövedéki adót fizettek be tavaly.

Az MSSZ-nek adatot szolgáltató nagy hazai sörgyártók 6,1 millió hektoliter sört értékesítettek tavaly a magyar piacon. Ennek 3%-a mintegy 180 ezer hektolitert tesz ki, azonban a hivatalos adatokból az derül ki, hogy a sörgyártó kisüzemek által bejelentett és adózott mennyiség ennél jóval kisebb lehetett.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége tagjai tavaly jövedéki adó címén 42 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe. Ez 4,5%-kal több mint 2015-ben. Rossz fényt vetne a teljes sörágazatra, valamint erodálná a piaci versenyt, hogyha egyes piaci szereplők nem vagy nem a teljes forgalomba hozott mennyiség után fizetnének meg a közterheket – írja levelében a Sörszövetség.

A MSSZ minden évben közli az ágazat legfontosabb piaci adatait, így az értékesített mennyiség, termelés, export, import és ágazati foglalkoztatási adatokat is. A Sörszövetség felkéri a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületét, hogy közölje saját hasonló statisztikáit, ezzel is biztosítva a piac átlátható és transzparens működését, egyben elősegítve a sörpiac fehérítésére tett erőfeszítéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.