Gasztroest a Monarchia szellemében – Ausztria

Az Osztrák-Magyar Monarchia megalakulásának 150. évfordulójához kapcsolódó gasztro-történelmi sorozat első rendezvényére 2017. augusztus 23-án került sor a MALTeR-ban. A Monarchia országainak sorát Ausztria nyitotta.

Gyorsan kiderült, hogy az est történész előadói – Paksa Rudolf és Katona Csaba – nem holmi száraz tudósemberek. Élvezetesen, a társaságot magával ragadóan kalauzoltak el bennünket a XIX. század végének, XX. század elejének gasztro-kulturáis világába. Megtudtuk, hogy Ferencjóska kedvenc egytálételét – a tafelspitzet – Krúdy szerint otthon nem készítjük el, azt kisvendéglőben kell ennünk. Szó esett közkeletű legendákról, hiedelmekről is, az egyik szerint a Wiener Schnitzelt Radetzky, a Radetzky Mars zeneszerzője találta fel.

Vendéglátóink – Edina és Robi – ezúttal is kitettek magukért, az este az itt megszokott kellemes (aznap természetesen gemütlich) hangulatban telt. Ehhez hozzájárult Muki kutya is, a betérő vendégek kedvenc selfie-partnere, akit mi is lájkolunk.

Az előadásokhoz schnitzel-burger társult, valamint Hekkelberg (kifejezetten jó ivású lager). Érdekességként megemlítjük, hogy a MALTeR aznapi sörei közül az Otavsky a látogatásunkkor fogyott ki, köszönhetően elsősorban egy előző napi vidám cseh csapatnak. Az Otavsky szűretlen változata a közeljövőben (szeptember 1-3.) tartandó bikásdombi (Budapest XI. ker. Tétényi út Bikás Park) Nagy Budai Sörfesztiválon is bemutatkozik.

S ha már megemlítettük a burgert: a burgerben csirke-rántotthús lelhető fel, s itt tudtuk meg, hogy a klasszikus bécsi sem feltétlenül borjúbécsi. Még a bécsi illetékességű – ma legmenőbb – Fliglmüller vendéglő is kínál például disznóhúsból készült változatot.

A gasztro-történelmi sorozat következő országa a MALTeR-ban Csehország. Már szerfelett várjuk augusztus 30-át!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.