Csehország a Malterban!

Augusztus 30-án folytatódott a MALTeR-ben az az Osztrák-Magyar Monarchia megalakulásának 150. évfordulójához kötődő gasztro-kulturális utazás-sorozat. Ezúttal a nagy sör-klasszikus Csehország került sorra.

A történész előadónk ezúttal Fazekas Csaba volt a Miskolci Egyetemről. Ma is gazdagabbak lehettünk egy sor új ismerettel a cseh konyhát és történelmet érintően. Csak csemegézve: megtudhattuk, hogy a cseheknél korántsem volt olyan fogadtatása a dualizmusnak, mint nálunk. A cseheknél Ferenc József nem vált „Ferencjóskává”, sérelmet okozott az, hogy nem koronáztatta magát cseh királlyá és a birodalom átalakítása sem a trializmus felé indult.

Miközben ismereteinket bővíthettük azzal, hogy FJ csak kétszer ült autóban (nem tetszett neki), megérkezik az isteni gulás a mennyei knédlivel. A főtt marhapofa omlós, a cseh – és a MALTeR – konyha igazi remeke, remekül kíséri a felszolgált Kvasar lager.

A bikásparki hétvégi sörfesztiválra a MALTeR is kitelepült. A még napfényes pénteken végre megkóstolhattuk a beígért szűretlen Otavsky lagert. Csak annyit mondhatunk – megérte várni, sörbarátoknak kötelező tétel! Persze – hasonlóan a múlt heti esethez – a szomjas torkok gyorsan kiürítették a hordót…

Buzdítunk mindenkit a következő fordulóra. Szeptember 6-án: Lengyelország (és ugye tudjuk dva bratanki…)

Itt a helyünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.