Az országos sörvizsgálat alapján kifogástalan a minőség


A nyár egyik legjobban fogyó termékét, a világos dobozos söröket tesztelte Szupermenta projektjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A vizsgált italok kiválasztásából most először az olvasók is kivehették a részüket. Azonban nem ez lett a teszt egyetlen újdonsága: első alkalommal fordult ugyanis elő, hogy a szakemberek mindent rendben találtak, még jelölési hiba sem akadt. Az országos sörvizsgálat során tesztelt 20 világos dobozos sör tehát biztonsággal fogyasztható.

A Nébih honlapja írta meg, hogy a termékek kiválasztása rendhagyó volt. Most először ugyanis az olvasók határozták meg, melyik söröket vizsgálja a hatóság. A Nébih 12 nagyobb üzletlánc kínálatát mérte fel, ahol több mint 120 különböző márkájú vagy típusú sör volt. A hosszú listát alkoholtartalom alapján szűkítették, ezután két csoportban, 20-20 termék közül szavazhattak kedvenceikre a Szupermenta tesztek olvasói. Végezetül, több mint 1000 voks alapján, 14 hazai és 6 külföldi előállítású – egyébként az áruházak kínálatában leggyakrabban látott – sör jutott be a 20 vizsgálandó termék közé.

A Nébih ellenőrizte az italok sűrűségét, alkohol-, extrakt, szén-dioxid és energiatartalmát, erjedési fokát, de a szín megfelelőség és az ochratoxin-A vizsgálat is megtörtént. Sor került a jelölések ellenőrzésére is. Ezen kívül izotóp vizsgálattal ellenőrizték a pótanyag nélküli söröknél, hogy a négy fő alapanyagon kívül valóban nem tartalmaznak-e mást. Maga a pótanyag használata egyébként – bizonyos szabályok betartása mellett – megengedett a sör előállításánál. Ráadásul nem minden esetben szolgál pótló anyagként, mert például a kukoricagríz az édesre hasonlító ízérzet elérésének egyik fontos alapanyaga.

Itt csak kisebb eltérések voltak, ezek mind megfeleltek a tűréshatárnak. Szintén fontos elem volt az ochratoxin-A vizsgálat is, ami a bizonyos mikroszkópikus gombafajok (penészgombák) által termelt méreganyag (mikotoxin) mérését jelenti. A gabonafélékben, gabonakészítményekben, pörkölt kávéban, sörben, borban, fűszerekben stb. előforduló méreganyag vizsgálata minden termék esetében a kimutatási határérték alatt volt.

Nem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem. Ezen a szakértő és laikus kóstolók szín, illat, íz, külső megjelenés, csípősség és keserűség alapján értékelték az italokat. A Nébih Szupermenta világos dobozos sör terméktesztjén a minőségi világos sörök közül első helyen végzett a Heineken, második lett a Budweiser, míg harmadik helyen holtversenyben a Dreher és a Pécsi Sör zárt. A világos sörök kategóriában a Steffl volt a kóstolók kedvence, második lett a Tuborg, harmadik helyen pedig a Borsodi végzett. További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.