Lezárult a per: a Heineken gyárthatja tovább a vörös csillagos söreit

A Győri Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, s elutasította Menczer Erzsébet fellebbezését.

A vörös csillagról szóló jogi vita másfél éve, 2017 márciusában kezdődött, Menczer Erzsébet (felperes) azért támadta a Heinekent, mert szerinte a magyarsághoz kapcsolódó személyiségi jogait sérti a vörös csillag márkajel, amely Magyarországon kikezdhetetlenül a kommunizmust juttatja az emberek eszébe.

A sörgyártó már az első fokú tárgyaláson tisztázta, hogy az ő vörös csillaguknak semmi köze a kommunizmushoz, az ugyanis a tűz, a víz, a levegő, a föld és az ötödik, a mágikus elem jelképe. Ráadásul 1889 óta használják.

A Győri Törvényszék idén áprilisban első fokon elutasította Menczer Erzsébet kérelmét, jogilag azért, mert a felperes személyiségi jogait a Polgári törvénykönyv (Ptk.) szerint csak akkor sérthetné meg a Heineken, ha Menczer személyében is érintett lenne. Erről viszont nincs szó, így jogi alapja sincs egy ilyen kérelemnek.

De érdemi válasz is volt az elutasításra: bár  köztudomású tény, a vörös csillag az önkényuralmi rendszert jelképezi, de nem ez az egyetlen jelentése. A bíró szerint vizsgálni kell a felhasználás célját is. Ha a vörös csillag sörös dobozokon van, az nem hozható összefüggésbe az önkényuralmi jelképpel, ráadásul az alperes társaság régebben használja a csillagot a márkajelén, mint ahogy azt a kommunista rendszer “feltalálta volna”.

Bár időközben békét kötött a politika és a sörgyártó cég, Menczer tovább folytatta harcát a Heinekennel, s fellebbezett az első fokú határozat ellen. Így került a per a Győri Ítélőtáblára, amely csütörtökön helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.

Az ítélőtábla tanácsa egyetértett az első fokon eljárt törvényszékkel abban, hogy régi Ptk. szabályait kell alkalmazni, amelyek a személyhez fűződő jogok megsértése esetén a személyes igényérvényesítést teszik csak lehetővé. A felperes viszont nem arra hivatkozott, hogy személyes jogsérelem érte; Menczer “közösség tagjaként, a közösséget ért sérelemre” hivatkozással perelt.

Az ítélőtábla a felperes kereshetőségi joga hiányában nem foglalt állást abban a kérdésben sem, hogy ötágú vörös csillag kereskedelmi vagy politikai jelentéstartalmú felhasználása sérelmes lehet-e valamely közösségre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.