Veszélyben a lambic

A globális felmelegedés miatt akár abba is maradhat a világ egyik legrégebbi és legizgalmasabb sörfajtájának főzése – olvasható egy tanulmányban, amelyet környezettudósok állítottak össze Belgium egyik vezető kézműves sörfőzdéje, a Cantillon megbízásából.

A kizárólag Brüsszel környékén erjesztett, különleges ízvilágú, számos altípus alapjául szolgáló lambic sörök erjedését egyszerűen meggátolja az emelkedő átlaghőmérséklet.

A lambic sör különlegessége, hogy a spontán erjedéséhez feltétel, az éjszakai órákban a hőmérsékletnek +8 és mínusz 8 fok között kell alakulnia – írja az anyagot idézve a Guardian. Emiatt a sört Belgiumban október és április hónapok között készítik.

Az 1900-as évek elején még 165 napig tartott az ilyen hőmérsékletű időszak, ám most már csak 140 napos, mert még ősszel is sokáig tart a meleg, viszont túl korán tavaszodik. Ha tovább csökken a sör készítésére alkalmas hűvösebb napok száma, az beláthatatlan következményekkel jár – állitják a mesterek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.