Végleg bezár a martfűi sörgyár


Bár a Heineken Hungária Zrt. tavaly azt ígérte, hogy logisztikai bázisként tovább működteti a telepet, most mégis megváltoztatta döntését. A dolgozóknak Sopronban kínálnak fel álláslehetőséget. A város százmillió forintos bevételtől esik el.

Bezárja martfűi sörgyárát a Heineken Hungária Zrt. Immáron teljesen és végleg. Arról, hogy a gyárban kifuttatják, idén januártól pedig teljesen megszüntetik a sörgyártást, tavaly július 6-án José Matthijsse, a társaság vezérigazgatója személyesen tájékoztatta az önkormányzatot.

A helyieket hideg zuhanyként érte a hír, de akkor megnyugtatták a martfűieket, hogy logisztikai bázisként tovább működtetik a telepet. Így is történt – idáig. A múlt héten már több helyen is rebesgették, hogy a vezetőség úgy döntött, mégis lehúzzák a rolót Martfűn. Sajnos a hír igaznak bizonyult.

A Heineken Hungária korábban – hatmillió eurós befektetéssel – egy centrumba szervezte a teljes hazai sörgyártását. Ezt követi most a logisztikai bázis központosítása a Sopronban működő gyár közelében.

Nagy kérdés persze, mi lesz a martfűi dolgozókkal. Nekik úgy tűnik, két választási lehetőségük marad: vagy helyben maradnak és új munkahelyet keresnek vagy költöznek az ország túlvégébe.

Gebri Anna, a cég vállalati kapcsolatok menedzsere úgy fogalmazott, a vállalat számít minden egyes munkavállalójának szakmai tapasztalatára és munkájára, ezért az a 16 munkavállaló, akik eddig a cég martfűi logisztikai telephelyén dolgoztak, nemcsak lehetőséget, de támogatást is kapnak, hogy – amennyiben kívánják – a soproni telephelyen folytassák munkájukat.

A település polgármestere, dr. Papp Antal is értesült már a gyár végleges megszűnéséről, őt telefonon tájékoztatta a holland cég egyik munkatársa. Azt mondták neki, hogy december 31-én zárja be kapuit a telephely.

– Ez Martfűre nézve azt (is) jelenti, hogy a jövőben körülbelül százmillió forintos iparűzési adóbevételtől esünk el. A fejlesztések nagy részét, például az útépítést, óvodafejlesztést, kerékpárút-kialakítást, járdaépítést ebből fedeztük.

– Ezek így most már minimálisra csökkennek… – magyarázza dr. Papp Antal, aki egyébként furcsállja a Heineken döntését. Szerinte ugyanis Martfűn sokkal inkább volna létjogosultsága a fejlesztésnek, mint Sopronban.

Martfűn ugyanis van tér a bővítésre, további építkezésekre. Sopronban a város körülöleli a gyárat, így további terjeszkedésről ott szó sem lehet.

– Az önkormányzatnak azonban semmiféle beleszólása nincsen egy cég üzleti döntéseibe. Egyszerűen tudomásul kell vennünk a tényt, ha tetszik, ha nem.

– Természetesen a gyárbezárást jeleztük az országgyűlési képviselőnek, Boldog Istvánnak is, aki azt mondta, tájékoztatja erről a kormányzatot.

Forrás: szoljon.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.