Magyar sörbe magyar komlót


Újjáéled a magyarországi komlótermesztés a Somogy megyei Kastélyosdombón. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az egyik piacvezető sörgyár segítségével indította el a modellértékű programot.

Kastélyosdombón kísérletképpen egy hektáron fognak komlót termelni az településen élő családok. A sörgyártás alapanyagának előállítását az egyik legnagyobb Magyarországon is jelenlévő sörgyártó, a Heineken 30 millió forinttal támogatta.

“Nagy jelentőségű ez a nap a mi életünkben, hiszen most egy új területre merészkedünk, de az új területnek azonban van egy régi vonatkozása, és a régi vonatkozása az amit mi évek óta hangsúlyozunk a szociális munkánkban, hogy bármit amit teszünk, úgy tegyük, hogy az az embereknek segítség legyen” – mondta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-vezérigazgatója.

A Somogy megyei faluban nyolc éve indult az a szociális és fejlesztő program, mely rászoruló családoknak segít vissza illeszkedni a közösségbe. Maximum másfél évig kapnak itt lakást, ahol eddig állattenyésztéssel, gyógynövénygyűjtéssel és sajtkészítéssel foglalkozhattak. Ez egészül most ki a komlótermesztéssel. A program végén pedig a szervezet segítségével önálló életet kezdhetnek a településen.

“Ez egy olyan egyedülálló program, egy olyan egyedülálló esélyteremtő program, amely átmeneti megoldások helyett kínál egy állandó stabil megoldást az ide költöző családoknak. Esélyt nekik, esélyt a gyermekeiknek. Egy önbecsülést, egy nagyon értékes életet kínál, életlehetőséget” – mondta Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként.

Az agrárminiszter ígéretet tett arra, ha a program elindul, a tárca támogatja akár a nagyobb volumenű komlótermesztést, illetve feldolgozást is.

“Január elsejével nyílik meg egy olyan élelmiszeripari pályázati forma – mintegy 40 milliárd forintos kerettel – amire az itt megtermelt komlót lehet szárítani, majd pelettálni, feldolgozni, hogy késztermékként lehessen eladni bármely sörgyártó számára, aki ezt használni szeretné” – tette hozzá Nagy István agrárminiszter.

Kastélyosdombón és környékén valaha nagy területen termesztettek komlót. Ha a program beválik, ez a térség lehet a növény magyarországi hazája.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.