Cseh partnerrel éledhet újjá az óbecsei sörgyár?


Az óbecsei sörgyár a sörfőzés privilégiumából nőtte ki magát, hivatalosan 1806-ban létesítették. Reichl Benjamin ó-becsei sörfőző leányát, Reichl Annát Gerber Jakab vette feleségül. A jelentős ipari vállalkozást a dualizmus idején már Gerber Nándor és fia műjéggyáraként, sörfőzdéjeként és malátagyáraként hirdették.

Országhírű söre volt Óbecsének a Gerber-féle sörgyár nagy kapacitással dolgozott, az ipartelepet négy nemzedéken keresztül vezette a Gerber család, míg 1934-ben csődbe nem jutott.

1941-ben aztán újraindult a termelés, a magyar “Merkur” részvénytársaságnak köszönhetően. A sörgyár a II. világháborúban részben leégett, de a felújítást követően egészen a 2000-es évek elejéig, a gyár ismételt csődbe jutásáig erjesztették a sört.

Dragan Tošić, a vajdasági település polgármestere nemrégiben elmondta, hogy az utóbbi egy évben tárgyalásokat folytattak a sörgyár újraindítása érdekében, ugyanis a sörgyár megmentését tervező óbecsei vállalkozóknak találtak egy csehországi stratégia partnert a beruházáshoz.

A polgármester kijelentette: “Azt szeretnénk, ha a városunkban, a régi sörgyárban megint gyártanának Old Gold és Tisko zlato sört.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.