A holland Avantium cég növényi cukrok felhasználásával készít bio műanyagpalackokat. Ezek a tárolók a hagyományos műanyag palackokkal ellentétben rövid idő alatt lebomlanak, ráadásul az ismertebb bio műanyagoknál is fenntarthatóbbak.

A társaság terveivel már meg is nyerte a Carlsberget: a dán sörgyártó papírpalackban forgalmazná sörét, amikor is a palack belső, vékony műanyagfelülete készülne a növényi műanyagból. A környezetvédő szervezetek viszont inkább szemléletváltást sürgetik, az egyszer használatos csomagolás helyett a visszaváltási rendszer erősítését.

Sok szempont – elsősorban a minőség, majd a design – határozza meg, hogy milyen üvegeket választanak a sörgyártók. A kisüzemek elsősorban azért használnak egyutas, nem visszaváltható üvegeket, mert nem pasztörizált söröket állítanak elő. Ennek következtében már igen csekély szennyeződés vagy bármi, ami az üvegben marad elegendő ahhoz, hogy megromoljon a sör. Emiatt nagyon veszélyes a tisztítás és a visszaváltás – ismertette az InfoRádió műsorában a döntés hátterét és a csomagolási reform nehézségeit Ali Rawech Szami, a Hop Top magyar kézműves sörfőzde tulajdonosa. Az ilyen kisüzemekbe megfelelő mosóberendezések ára igen magas.

A Carlsberg speciális kartonpalackjával kapcsolatban a sörfőzde tulajdonosa elmondta, biztos abban, hogy ez a jövő, és a legtöbb kraft sörfőzde átállna egy környezetbarát termékre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.