540 millió forintos fejlesztést valósít meg a HEINEKEN Hungária a Soproni Sörgyárban


540 millió forint értékben innovatív termeléskorszerűsítő és kapacitásnövelő beruházásokat valósít meg a HEINEKEN Hungária a Soproni Sörgyárban a Magyar kormány 270 millió forintos támogatásával. Ez erről szóló okiratot Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter nyújtotta át az idén 125 éves vállalatnak, amely egyszerre büszke a hagyományaira és innovatív sörkülönlegességeire.

A Soproni Sörgyár modernizációja tovább folytatódik: hatékonysága és a gyártási minősége tovább javul, miközben az ökológiai lábnyoma és vízfelhasználása csökken a Magyar Kormány támogatásával megvalósuló innovatív beruházások eredményeképp. A munkavállalók pedig még modernebb, környezetkímélőbb berendezéseken dolgozhatnak.

A sörgyártás energiahatékonyságát javító hűtőgépházi és energiaüzemi fejlesztések, új termékek gyártásához szükséges sörtartály és maláta siló, valamint a kapacitást és munkabiztonságot növelő nagyteljesítményű malátaszállító rendszer beszerzése is lehetővé válik a HEINEKEN Hungária új soproni beruházásainak keretében. A program során a magas termékminőség szavatolására in-line mérőrendszerek kerülnek beépítésre és modernizálják a vízkezelő és -tisztító, valamint a csírátlanító berendezéseket. Ezek tovább javítják az élelmiszerbiztonságot, ahogy az az új laboreszközök beszerzése is ezt a célt szolgálja. A Soproni Sörgyárban megvalósuló fejlesztések forrása részben az a 270 millió forintos (800 000 euró) támogatás, amelyet a Magyar Kormány nevében a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosít a HEINEKEN Hungáriának.

A HEINEKEN Hungária a folyamatos innovációra és a fenntarthatóságra alapozza üzletpolitikáját. Amikor a Soproni Sörgyár 125 éves fennállását ünnepeljük, különösen fontos emlékezni arra, hogy innováció és tradíció tisztelete a vállalatunknál kéz a kézben jár” – hangsúlyozta Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója. „Az elnyert támogatással tovább erősíthetjük a versenyképességünket és a munkahelymegtartó képességünket egy gazdaságilag igen érzékeny időszakban – tette hozzá.

“A koronavírus az emberek egészsége mellett a munkahelyeiket is veszélybe sodorta. Tavaly egy stratégiai döntést hoztunk: a munkanélküliség ellen a beruházások támogatásával küzdünk és olyan vállalkozásokat támogatunk, amelyek így összesen 1676 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre. Óriási győzelemként könyveljük el, hogy a 125 éves Soproni Sörgyár tulajdonosa, a Heineken Hungária úgy döntött, hogy megvédi 465 munkatársának munkahelyét és a válságot kihasználva fejleszt és javítja a versenyképességét. Az 540 milliós beruházás felét, 270 millió forintot a magyar kormány örömmel bocsátja a Heineken rendelkezésére. Annál is inkább, mert a Heineken Hungária 85 százalékban magyar beszállítókkal dolgozik. Magyarország tizedik legnagyobb külkereskedelmi partnere Hollandia, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy ezt a támogatást egy holland vállalat valósítja meg.” – mondta a támogatásról szóló okirat átadásakor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Kormány támogatásával megvalósuló beruházások egy része a fenntarthatóbb működés megteremtésére irányul, hiszen a HEINEKEN nemzetközi célkitűzései között az egyik legfontosabb, hogy hamarosan a világ legzöldebb sörgyártója legyen. A beruházások a kapacitásbővítést is szolgálják, ami arra utal, hogy az itt gyártott tradicionális lágersörök, például Magyarország legnépszerűbb söre, a Soproni, és az Óvatos Duhaj sörkülönlegességek iránt megnövekedett piaci kereslet.

Ahogy ma, a Soproni Sörgyár 125 éve is a város egyik legnagyobb beruházója és munkaadója volt, amely már működésének első évében négymillió korsó sörrel látta el a hazai piacot. A HEINEKEN 1990 óta van jelen Magyarországon és azóta több száz milliárd forintot fektetett be a Soproni Sörgyár korszerűsítésébe és gyártókapacitásainak növelésébe. A vállalat beszállítóinak jelenleg 85 százaléka hazai vállalkozás, amelyek nyersanyagokkal és magas hozzáadott értéket képviselő szolgáltatásokkal látják el a vállalatot. A vállalat célja, hogy a magyar alapanyagok mind szélesebb körét használja fel a sörgyártás során. Kiváló minőségű magyar árpát, a Soproni radlerek előállításához pedig magyar meggyet és bodzát használnak fel. Az elmúlt két évben a vállalat támogatásával a nagy múlttal rendelkező, hazai komlótermesztést is újraindult Kastélyosdombón, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat koordinációjával és az Agrárminisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Bank támogatásával.

1895-ben részben nemzetközi befektetők – brnoi serfőzdetulajdonosok – kezdeményezésére épült fel a Soproni Sörgyár, a vállalat alapítója is a Csehországból származó Hayek Zsigmond volt. A gyár kezdettől fogva erős szálakkal kötődött a helyi közösséghez, és később maga Hayek Zsigmond is Magyarországon, Budapesten fogadott hűséget szerelmének. A vállalat kötődése Sopronhoz máig változatlan, ahogy a folyamatos fejlesztés és innováció iránti elköteleződése is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.