Sörös gasztronómia

Sörben főtt káposzta

80 dkg savanyúkáposzta
4 sz. füstölt szalonna
4 sz. füstölt tarja
4 burgonya
4 virsli
1 petrezselyemgyökér
1 sárgarépa
hagyma
petrezselyem, szegfűszeg, babérlevél, kakukkfű, bors, só

Nyolcvan dkg savanyú káposztát összekeverünk négy szelet egészen apróra darált füstölt szalonnával. Beleteszünk a tisztí­tott, jól megmosott petrezselyemgyökeret, a sárgarépát és a kisebb hagymát, melybe egy db szegfűszeget szórunk. Adunk hozzá egy babérlevelet, csipet kakukkfüvet és törött borsot. Gyengén sózzuk. Jól összekeverjük. Annyi sört öntünk rá, hogy éppen elfedje. Fedővel letakarjuk, jól felforraljuk, és középmeleg sütőben addig pároljuk, mí­g a levét elfővi.
Közben négy kisebb burgonyát megtisztítunk, hosszában négyfelé vágjuk. Sós ví­zben megfőzzük. Ha a káposzta megpuhult, utánaí­zesí­tjük, és megfelelő nagyságú, előmelegí­tett tálra halmozzuk. Négy db virslit bevagdosunk, és egy-két perc alatt bő, forró zsí­rban ropogósra sütjük, és a káposzta két oldalára tesszük. Négy szelet füstölt tarját is átsütünk, és a káposzta tetejére tesszük. A tál végére tesszük a főtt és levétől leszűrt burgonyát. Megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Kapcsolat