Sörös gasztronómia

Borjúmirígy barnasör-mártással

Nagyon sokan kedvelik a különleges belga söröket, mégis alig ismerjük a belga konyha specialitásait. Egyesek szerint belga konyha nem is létezik, ám ha valóban jó francia ételekre vágyunk, Belgiumba kell mennünk. Ki tudja? Mindenesetre a konyha ördögeinek itt egy érdekesség.

Fejenként húsz deka borjúmirígyet előkészítünk sóval, borssal, kakukkfűvel, fehérborral vagy citromlével, és húsleveszöldséggel ízesített vízben 15 percig főzzük. Negyed óra után lehártyázzuk, s félujjnyi darabokra vágjuk, majd egyesével betekerjük füstölt-szalonna-szeletekbe.

Hagymával, paprikával felváltva nyársra húzzuk, s így tesszük a grillező rácsra vagy a felforrósított serpenyőben egy kevés olajra. A mártáshoz egy közepes fej apróra vágott vöröshagymát vajon megpirítunk, felöntünk egy pohár barnasörrel, kakukkfűvel, barna cukorral, sóval, borssal ízesítjük, s addig főzzük, amíg besűrűsödik. Végül egy mustárral megkent pirítos szeletet teszünk bele.

Olajjal megkent, alufóliában sült hagymával tálaljuk, ami körülbelül harminc-negyven perc alatt készül el, ha faszénparázs közé tesszük.

Kapcsolat