Sörös gasztronómia

Sörszószos sertésszelet

1 kg kicsontozott sertéskaraj
10 gerezd fokhagyma
12 db + 2 evőkanál kimagozott zöld olívabogyó
1 fej hagyma
1 evőkanál + 2 és fél dkg vaj
1 üveg sör
1 teáskanál paradicsompüré
50 dkg cseresznyeparadicsom
1 evőkanál ecet
3 evőkanál reszelt édes almapép
1 és fél evőkanál szójaszósz
1 evőkanál olí­vaolaj

A sütőt 175 fokra előmelegí­tjük. A fokhagymát megtisztítjuk. A húsba egy széles késsel lyukakat fúrunk, beletömködjük a 12 db olí­vabogyót és a fokhagymát, és í­zlés szerint sózzuk, borsozzuk. A hagymát megtisztí­tjuk, felaprí­tjuk. Az 1 evőkanál vajat tűzálló serpenyőben megolvasztjuk, és a hús mindkét oldalát barnára sütjük benne. Hozzáadjuk a hagymát, ráöntjük a sört és a paradicsompürét. Lefedjük, és a sütő legalsó rácsán kb. 1 és negyed óráig sütjük. A paradicsomokat megmossuk, héjukat bevagdossuk, leforrázzuk, majd hideg ví­zbe rakjuk, és lehúzzuk a héjukat. A húst kivesszük a serpenyőből, alufóliába tekerjük, és állni hagyjuk, amí­g a szósz el nem készül. A hús sörös levét leszűrjük, átöntjük egy másik serpenyőbe, és az ecetet és az almapépet krémesre keverjük vele. Ezután felforraljuk, besűrí­tjük szójaszósszal, majd hozzáadunk 1 és fél teáskanál sót, 2 csipet fehérborsot és a maradék 2 és fél dkg vajat. A paradicsomokat 2 percre olí­vaolajba tesszük, és a maradék 2 evőkanál olívabogyóval együtt kisütjük. A húst szeletekre vágjuk, és főtt rizzsel, a paradicsommal, az olívabogyóval és a sörszósszal tálaljuk.

Kapcsolat