Sörös gasztronómia

Sörben pácolt hagymás csülök

Elkészítési idő: 120 perc
Energiatartalom: 1 adag: 790 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
- 2 zöldpaprika
- 2 paradicsom
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 vöröshagyma
- 1 sertéscsülök
- 1 dl étolaj

Pác
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 citrom
- színes bors
- 1 dl olívaolaj

A sört elkeverjük az olajjal, hozzáadjuk a szeletekre vágott hagymát, a fokhagymát, egy-egy kiskanálnyi őrölt borsot és köményt, a babérlevelet meg egy kevés sót. A páclébe belehelyezzük a csülköt, és letakarva egy napig hagyjuk érlelődni. Időnként megforgatjuk, hogy mindenütt érje a fűszeres lé. Másnap a csülköt a páclével együtt egy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön - körülbelül egy óra alatt - félpuhára főzzük. Átrakjuk egy tepsibe, mellédobjuk a cikkekre vágott paradicsomot és vöröshagymát, a félbevágott paprikát és az egész fokhagymagerezdeket. Meglocsoljuk 1 dl olajjal, kevés vizet is öntünk alá, majd a tepsit lefóliázzuk, és a csülköt 160 fokos sütőben puhára sütjük. Amikor a csontja szinte magától kijön, kicsontozzuk. A csülökhúst nagyobb darabokra vágva visszatesszük a tepsibe, és 200-220 fokon pirosra, ropogósra pirítjuk. Fűszeres steakburgonya és egy korsó hideg sör illik hozzá.

Kapcsolat