Sörös gasztronómia

Barnasörös csirkeragu

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • só és frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál olaj
  • 5 dkg puha vaj

    A pároló léhez:
  • 1 dl barna sör
  • Másfél dl víz
  • 1 kisebb narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 vöröshagyma, a reszelő nagy lukú oldalán lereszelve
  • 3 gerezd fokhagyma, finomra zúzva
  • Másfél kávéskanál őrölt gyömbér
  • Másfél kávéskanál őrölt kömény

    A mártáshoz:
  • 2 dl tejszín
  • 1 púpos evőkanál étkezési keményítő

    A tálaláshoz:
  • 1 marék friss korinaderzöld

    A csirkemellfilét kb. 5x1 cm-és hosszúkás szeletekre aprítjuk, megsózzuk-megborsozzuk, majd előpirítjuk a csirkét. A vajat és 2 evőkanál olajat mérsékelt lángon teflonserpenyőben összeolvasztjuk, aztán magas fokozaton 3 perc alatt átpirítjuk benne a csirkecsíkok felét. Az aranybarna húsfalatokat aztán szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, és hasonló módon elbánunk a többi csirkecsíkkal.
    Mialatt a húscsíkok barnulnak-pirulnak, elkészítjük a párolólevet. Ehhez egy mérőkancsóba kézi habverővel egyenletesre vegyítjük az összes hozzávalót, úgymint a sört, a vizet, a narancs reszelt héját, a lekvárt, a reszelt vöröshagymát és finomra összetört fokhagymát, a gyömbért, a köményt, ezután pedig jöhet hozzá egy kevés frissen őrölt bors is.
    Mikor a második adag csirkecsíkokkal is elkészültünk, azokat nem kivesszük a serpenyőből, hanem visszaköltöztetjük melléjük az első, már félre tett adagot is, és jöhet hozzá a párolólé. Az egészet gondosan összekeverjük, majd hagyjuk, hogy mérsékelt lángon, csendes rotyogtatással a sörből elillanjon a keserűség és az ízek jól összeérjenek, szűk 10 perc alatt. Közben néha megkeverjük őket.
    Ezalatt a tejszínt és a keményítőt kézi habverővel összehabarjuk egy pici tálban.
    Miután a csirke megpárolódott, megkóstoljuk az ételt, és ha szükséges, megsózzuk-megborsozzuk. Ekkorra a párolólé már jócskán beivódik-felszívódik a csirkehúsba. Végül hozzáadjuk a keményítővel vegyített tejszínt, majd 1-2 perc alatt sűrűre összeforraljuk az egészet. Tálaláskor finomra vágott koriander zöldet hintünk rá.

  • Kapcsolat