Sörös gasztronómia

Carbonnade (flamand marhatokány)

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 kg marhalapocka, nagy kockákra vágva
  • só és frissen őrölt bors
  • fél kg hagyma, szeletekre vágva
  • 2 sárgarépa, felkarikázva
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál mustár
  • 5 dl barna sör
  • 2 dl víz
  • 3 babérlevél, darabkákra törve
  • a tálaláshoz 1 nagy csokor apróra vágott, friss petrezselyem és 3 dl tejföl

    Előmelegítjük a sütőt 150 fokra, és kiválasztunk az elkészítéséhez olyan lábost, amely a sütőben is használható, tehát a fogója nincs műanyagból. Ha csak ilyenünk van, akkor a fogókat több rétegnyi alufóliával kell beburkolni, mielőtt betennénk az edényt a sütőbe. A kiválasztott edényben takaréklángon összeolvasztjuk a vajat és az olajat, majd a keveréket jól felforrósítjuk, és néhány részletben előpirítjuk benne a marhahús-kockákat. Legalább 4-5 perc kell nekik, hogy szép színt kapjanak. (Azért nem szabad egyszerre beletenni a lábosba az összes húst, mert akkor nem pirulnak, hanem elkezdenek a saját gőzükben megpárolódni.) Az előpirított húst kiszedjük, sózzuk, megborsozzuk, és félretesszük. A lábosban maradt olaj-vaj keveréken átpirítjuk a hagymát, majd a répát is. Ezeket, ellentétben a hússal, már pirítás közben is megsózhatjuk, megborsozhatjuk. Amíg a zöldségek megpirulnak, egy mérőkancsóban kézi habverővel összekeverjük a sűrített paradicsomot, a mustárt, a sört, a vizet. Az előpirított zöldségekhez visszatesszük a húskockákat, hozzájuk dobjuk a babérleveleket, majd feleresztjük a sörös keverékkel. Az egészet alaposan összekeverjük, és felforraljuk. Amikor már forr a húsos ragu, lefedjük, és betesszük az előfűtött sütőbe. Itt 3 óra alatt szépen, ráérősen omlósra fő a hús. Közben néha-néha megkeverjük, de nem kell gyakran ránézni. Mikor a carbonnade elkészült, megszórjuk az finomra vágott petrezselyem felével, a petrezselyem másik részét pedig hozzákeverjük a tejfölhöz, és külön tálkában tálaljuk az ételhez. Köretnek főtt krumplit válasszunk, a krumpli főzővízébe érdemes néhány fokhagyma-gerezdet tenni, mert ettől még finomabb lesz a krumpli íze.

  • Kapcsolat