Sörös gasztronómia

Sörben párolt sült fácán magyarosan

Hozzávalók:

  • egy fiatal fácán,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • só, bors, pirospaprika, őrölt kömény,
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 15-20 dkg, vékonyra vágott szalonna,
  • 3 dl világos sör
  • egy közepes tepsire való szeletelt krumpli.

    A konyhakész fácánt dörzsöljük be alaposan (kívülről, belülről) a fűszerekkel, majd tűzdeljük meg a szalonnával úgy, hogy itt-ott bevágjuk a vastagabb húsrészeket és a bevágásba is fűzünk szalonnacsíkokat, majd ezekbe a bevágásokba szúrjunk még be egy-egy fél gerezd fokhagymát. Végül a közepébe helyezzük el a megpucolt vöröshagymát egy gerezd fokhagyma társaságában, majd rakjuk félre egy éjszakára érlelődni. Másnap fektessük a fácánt a kizsírozott tepsiben lévő karikára vágott krumplira, öntsük alá a sört és fedjük le jó alaposan, majd előfűtött sütőben, közepes hőfokon pirítsuk 3/4-ed órát. Ezután nézzük meg, hogy milyen állapotban van a hús. Ha még kemény, akkor pótoljuk az elpárolgott sört és fedő alatt rakjuk vissza sülni, ha viszont már majdnem puha, akkor a hőfokot feljebb véve pirítsuk szép pirosra, készre a fácánt. Így tepsiben, friss zöldségekkel, esetleg uborkasalátával tálaljuk!

  • Kapcsolat